World Animal Protection Sverige - Elefanter är vilda djur som  hör hemma i naturen - Foto: Tom Svensson

Tänk på det här som elefantvänlig turist:

ELEFANTTURISM

World Animal Protection Sverige - Elefanter är vilda djur som  hör hemma i naturen - Foto: Tom Svensson

Besök bara djurvänliga elefantreservat

Bidra inte till att elefanter utnyttjas på något sätt. Ett elefantreservat kan kalla sig djurvänligt utan att verkligen vara det. Kolla noga innan du bokar att anläggningen du besöker verkligen har elefanternas bästa för ögonen. Välj ett djurvänligt resebolag, som inte marknadsför eller erbjuder biljetter till anläggningar där elefanter används för underhållning. Här hittar du våra listor med elefantvänliga anläggningar i Sydostasien och djurvänliga resebolag:  

Läs mer här

Se men inte röra: Ha aldrig närkontakt med elefanter

En viktig grundregel är att aldrig ha närkontakt med elefanter: Se men inte röra. Elefanter är vilda djur som hör hemma i det vilda. Det är inte naturligt för dem att ha närkontakt med människor. De kan behandlas mycket brutalt innan de kan användas för att roa turister och bestraffas hårt om det inte gör som tränarna vill. Att rida på elefanter, ta selfies med dem eller bada med dem kan verka som oskyldiga aktiviteter. Men sanningen är att elefanter i fångenskap tvingas leva onaturliga liv och kan utsättas för mycket lidande.  

World Animal Protection Sverige - Elefanter är vilda djur som  hör hemma i naturen - Foto: Tom Svensson

Låt elefanter få vara elefanter

Elefanter i det vilda använder sin tid till att röra sig över stora områden, beta och umgås med andra elefanter. Om elefanterna i anläggningen du tänkt besöka inte får röra sig fritt och bete sig naturligt är den inget för dig.

Elefantungar är en varningssignal

Elefantungar är turistmagneter, men riktigt djurvänliga reservat tillåter inte avel, så du borde inte kunna se elefantungar. Undantaget är hem för föräldralösa elefantungar. De må vara hur söta som helst, men om du kan se eller röra en elefantunge är anläggningen inte djurvänlig. Gå någon annanstans i stället, där elefanterna behandlas med respekt.  

World Animal Protection Sverige - Foto: Tom Svensson

Bli en djurvänlig förebild för andra

Som djurvänlig turist kan du bli en viktig förebild. Sprid gärna information om dina besök i elefantvänliga reservat och inspirera andra att vara lika djurvänliga som du. Bidra till en bättre framtid för elefanter genom att dela dina upplevelser på nätet på sajter som tripAdvisor.

Elefanter är vilda djur som hör hemma i naturen

ELEFANT

Vårt mål är att skapa en djurvänlig värld, där det är självklart att vilda djur som elefanter ska få leva i sina naturliga livsmiljöer utan att utnyttjas av människor på något sätt.

Socialt högt utvecklade djur

ELEFANTER

Elefanten är det största landlevande däggdjuret. Den kan väga omkring fem ton och bli sex meter lång. I hela världen finns totalt över en halv miljon elefanter – och de flesta lever i södra Afrika.

Tusentals elefanter utnyttjas i turistindustrin i Asien

ELEFANTTURISM

Tyvärr är elefanter i turistindustrin i dag ett stort problem i Asien. Enligt en studie World Animal Protection gjort är utnyttjandet särskilt omfattande i det populära turistlandet Thailand.

Elefantreservatet BEES i Thailand

ELEFANTTURISM

BEES - Burm and Emily's Elephant Sanctuary är ett tryggt hem för elefanter där de får vara just elefanter, i Mae Chaem-provinsen i norra Thailand. Reservatet startades av Burm Pornchai Rinkaew och Emily Rose McWilliam 2011.

Elefantreservatet Following Giants i Thailand

ELEFANTTURISM

Det elefantvänliga reservatet Following Giants ligger i Koh Lanta i södra Thailand. Initiativtagare till reservatet är Charae ”Ray” Sangkaow. World Animal Protection hade kontakt med honom för första gången 2017 och vi har bidragit till att Following Giants kunde bli verklighet.

Foto: Alla bilder på sidan är tagna av Tom Svensson