Bjørn reddet fra fangenskab i Vietnam

Ännu en björn befriad från sin trånga bur i Vietnam

Nyheter

Vårt arbete för att befria björnar som hålls i fångenskap i Vietnam är mycket framgångsrikt. Nu har våra supportrar bidragit till att befria ännu en björn: Tu Do. Efter 21 år i bur har hon fått ett nytt liv i ett djurvänligt reservat, som sköts av Four Paws.

Sandra Jönsson, expert på vilda djur i World Animal Protection Sverige, säger:

”Det är en stor framgång att Tu Do nu äntligen efter så många år får komma ut ur sin bur. Hon är den senaste i raden av alla björnar som vi har bidragit till att hjälpa sedan 2005. Då fanns omkring 4 300 björnar instängda i burar i gallindustrin och nu är de färre än 350. Vi hoppas att Vietnams björnburar snart ska vara helt tomma.”

Reddet bjørn bliver undersøgt af dyrlæger

Tu Do levde i denna lilla bur under 21 år

World Animal Protection ingår tillsammans med Four Paws och Education for Nature Vietnam (ENV) i en koalition för att stödja vietnamesiska myndigheters arbete med att rädda björnar från den grymma gallindustrin, som numera är olaglig.

Situationen för björnarna i Vietnam är komplicerad. Björngalla har länge använts inom traditionell medicin. Björnarna har levt under fruktansvärda förhållanden i små burar, där de brutalt tömts på sin galla.

Sedan 2005 är gallindustrin olaglig i Vietnam, men i samband med förbudet fick ägarna rätt att behålla de björnar de redan hade som ”sällskapsdjur”. Björnarna fortsätter att leva under eländiga förhållanden i sina burar och vissa av dem utnyttjas fortfarande för den numera illegala handeln med galla.

Reddet bjørn bliver undersøgt af dyrlæger

Tu Do blev äntligen räddad och transporterad till ett björnreservat

Björnen Tu Do 

Det är oklart om Tu Do användes för utvinning av galla när hon befriades. Men eftersom hon köptes av sin ägare som björnunge 2000 – fem år innan förbudet mot björngalla trädde i kraft – finns en betydande risk att hon åtminstone tidigare har använts i gallindustrin. Oavsett om hon tömts på galla, hölls hon under två decennier instängd i en liten bur utan möjlighet att kunna bete sig naturligt.

Det var Phuong Le Duy, vår konsult i Vietnam, som övertalade Tu Dos ägare att överlämna henne till ett björnreservat, som drivs av Four Paws i Ninh Binh-provinsen. Han besökte flera gånger Tu Dos ägare, i samband med vår övervakning av björnar i fångenskap. Björnarna har märkts med mikrochip, så att det blir möjligt att kontrollera att inga vilda björnar hamnar i fångenskap.

Reddet bjørn bliver undersøgt af dyrlæger

 

Phuong Le Duy försökte under varje besök påverka ägaren att låta Tu Do få komma till reservatet. Ägaren var först tveksam och ville ha ekonomisk ersättning, men gick till slut med på att gratis släppa Tu Do ur hennes fångenskap. Han är i 80-årsåldern och sa att han inte längre orkade ta hand om henne.

I Four Paws reservat kan Tu Do nu leva ett mer naturligt liv, fri från sin trånga bur. Här får hon en lugn och skyddad tillvaro, med tillgång till den veterinärvård hon behöver för sina problem med gallsten, leverskador och tandhälsan.

Tu Do är lugn och vänlig och nyfiken på i sin nya livsmiljö. I reservatet finns 39 andra björnar. Om hon visar sig intresserad av sällskap finns det möjlighet för henne att umgås med dem i framtiden.

Situationen för björnarna i Vietnam är komplicerad. Björngalla har länge använts inom traditionell medicin

Läs mer..