Man holding a dancing bear in Nepal, the bear has ropes through his nose - Bears - World Animal Protection

Vi räddade precis Nepals två sista dansbjörnar

Nyheter

Tillsammans med Jane Goodall Institute of Nepal och nepalesisk polis har vi räddat två plågade kragbjörnar, Rangila and Sridevi, under tisdagsnatten (19 december). De är nu på väg till reservatet Parsa National Park i Nepal, där de slipper lida

Dessa två björnar är de sista kända illegala dansbjörnarna i Nepal. Rangila är en 19-årig hanne och Sridevi är en 17-årig hona. De såldes av sin förra ägare för att användas som dansbjörnar, och tvingades underhålla folksamlingar. Seden med dansbjörnar är både grym och olaglig. 

Björnar som Rangila och Sridevi rövas från sina mammor när de är små och tvingas uppträda.

Repen kontrollerar björnen

Deras ägare har borrat igenom deras nosar med en brännhet stav och trätt ett rep genom hålet – för att kunna kontrollera dessa stora djur. Brutala träningsmetoder används sedan för att få dem kuvade nog att uppträda för turister.

Från skräck till trygghet 

Med hjälp av den lokala polisen hittades björnarna i nepalesiska Iharbari genom mobilspårning. Räddningen var känsloladdad för alla inblandade, björnarna mådde extremt dåligt och visade tecken på grava psykiska besvär som att krypa ihop, gå fram och tillbaka och suga på sina tassar.

Ursos Rangila e Sridev são transportados em caminhão para santuário

Bjärnarna Rangira och Sridvei transporteras till ett reservat för vilda djur i Nepal

De är nu på väg till reservatet Parsa National Park i Nepal, där de slipper lida innan de placeras ut i ett permanent hem. 

Vi är stolta över att ha gjort en sådan otrolig räddning – det är ett fantastiskt sätt att avsluta 2017.

Nepals björndans är över

Det här är inte första gången vi har stoppat det djurplågeri som björnar utsätts för - enbart för att ”underhålla” människor.

Vi har en 20-årig historia av att samarbeta med lokala organisationer för att få ett stopp på utnyttjandet av björnar. Vårt arbete har resulterat i att dansbjörnar inte längre förekommer i Grekland, Turkiet, Indien eller Nepal, och vi arbetar nu för att stoppa det helt även i Pakistan.

Neil D’Cruze, vår internationella expert på vilda djur, säger: “Rangira och Sriidvei har lidit alldeles för länge i fångenskap sedan de rövades från det vilda.”

Manoj Gautam, Jane Goodall Institute of Nepal, säger: “Vi är så glada över att de två sista dansbjörnarna i Nepal har räddats från liv i plågor.”

Arbetet med att skydda björnar fortsätter

Lidandet för Asiens björnar är dock inte över ännu. Vi fortsätter att skydda björnar mot björnhets och gallfarmer, där runt 22 000 kragbjörnar sitter inspärrade i små burar med hål rakt in i magen där deras galla tappas. 

Dela gärna denna berättelse med dina vänner och fira Rangila och Sridevs otroliga räddning.

Läs mer..