I björnreservatet i Pakistan får de björnar som vi räddat från ett brutalt öde, en ny chans i livet

Björn räddad från brutalt öde i Pakistan

Nyheter

Björnreservatets nyaste invånare saknar ett framben och hans kropp bär tydliga spår av den misshandel han varit utsatt för. Men i reservatet får han en ny chans i livet.

I början av september kom en ny invånare till Balkasar-reservatet, som vi finansierar i Pakistan – en fem år gammal björnhanne som ännu inte fått något namn. När vi berättar hans historia kallar vi honom tillsvidare ’Björn’.

Björn är extremt smal, han har många ärr på huvudet, kan inte röra sina bakben och hans ena framben är amputerat. Hans historia är en av de sorgligaste vi hittills stött på.

1020170

Fyra långa år i bur

I fyra år – merparten av Björns liv – har han suttit i en liten bur på bara 3x3x6 meter. Tre sidor av buren var i trä och helt tillslutna. Bara på framsidan kom det in ljus genom gallret. På sommaren var buren stekhet och på vintern iskall. Björn fick färsk mat och friskt vatten bara ibland. 

Så vitt vi kunnat få fram har Björn inte använts som dansbjörn utan varit del av en privat minidjurpark.

Högg av benet

När Björns ägare stängde in honom i buren uppförde sig Björn aggressivt och ägaren var rädd att han skulle förstöra buren. En dag stack ett av Björns framben ut genom gallret, då passade ägaren på att straffa honom för sitt aggressiva beteende och ville försöka göra honom mer medgörlig. Han högg helt enkelt av honom benet.

De anställda i reservatet menar att förlamningen i Björns bakdel beror på ett hårt slag mot ryggen – möjligtvis med en hammare – och han har ett stort ärr i huvudet, som stödjer antagandet om att han blivit slagen med hammare.

1020171

Björn har redan fått det bättre

När Björn kom till reservatet var han apatisk och verkade rädd för de anställda. Men nu när han varit där i några veckor och fått massor av vård och omsorg, har han fått bättre självförtroende och blivit mer livlig. För trots allt han har varit med om har han visat sig vara en vänlig och lugn björn.

Björn har nu börjat se sig omkring och han försöker resa sig upp med hjälp av sitt friska framben. Vår förhoppning är att han kan bli så mycket bättre att han kan få ett gott björnliv i det natursköna reservatet. I reservatet finns ett avdelat område för handikappade björnar. Här tas särskilt hänsyn så att björnarna trivs trots handikapp.

Lär mer om vårt arbete för att rädda björnar från hemska förhållanden >>

I reservatet finns ett avdelat område för handikappade björnar. Här tas särskilt hänsyn så att björnarna trivs trots handikapp.

Läs mer..