TUI tjänar pengar på delfinernas lidande

TUI tjänar pengar på delfinernas lidande

Varje dag lider delfiner i fångenskap – bara för att underhålla turister. TUI Group, ett av världens största reseföretag, bidrar till det här utnyttjandet. Hjälp oss att få TUI på bättre, djurvänliga tankar!

Skriv på här

TUI tjänar pengar på delfinernas lidande

TUI är ett av de sista stora globala reseföretagen som fortfarande marknadsför underhållning med delfiner. En oacceptabel underhållning, som innebär att delfiner hålls i fångenskap under mycket onaturliga och begränsande förhållanden.

På så sätt tjänar TUI pengar på hundratals delfiners lidande. De hjälper till att hålla igång en grym och föråldrad industri, som tvingar delfinerna att leva sina liv i små bassänger och utföra konster som underhållning för människor.

Livet i fångenskap

Delfiner är vilda djur som hör hemma i frihet i världshaven och inte ska hållas instängda i delfinarier. Tillvaron i fångenskap leder till att delfinerna:

 

 • tas från sina mammor i frihet som mycket unga
 • hålls instängda i bassänger som är 200 000 gånger mindre än det område som är naturligt för dem att röra sig över i frihet
 • rutinmässigt medicineras för magsår och infektioner, eftersom de onaturliga förhållandena i fångenskap ofta gör dem sjuka
 • ofta uppvisar tecken på stress och frustration genom tvångsmässiga beteenden, som att simma runt i cirklar eller flyta passivt i vattnet
 • kan skada sig själva genom att till exempel slå huvudet i bassängens sidor eller bita i kanterna på poolerna eller metallstängerna.

Var med och sätt press på TUI!

Delfinarier och andra platser med delfinunderhållning kan bara existera om besökare köper biljetter för att se på föreställningarna.

 

TUI har alltför länge undvikit att ta sitt ansvar för delfinernas välfärd. Resejätten anser att det är turisterna själva som måste få avgöra vad de vill göra på sin semester. Problemet är att många turister inte känner till delfinernas lidande i fångenskap och kan tro att underhållningen är djurvänlig, när ett stort reseföretag som TUI marknadsför den som oskyldig familjeunderhållning.

 

Förra året övertygade vi resejätten Expedia att sluta med att bidra till delfinunderhållningen, med hjälp av över 350 000 namnunderskrifter från djurvänner världen över. Det är dags för TUI att följa Expedias och en mängd andra reseföretags exempel och sluta att tjäna pengar på delfiner i fångenskap.

 

Tillsammans kan vi se till att delfiner inte längre hålls i fångenskap och utnyttjas för underhållning. Med din namnunderskrift hjälper du till att sätta press på TUI att ta ansvar för delfinernas välfärd.

 

Skriv på namninsamlingen

TUI tjänar pengar på delfinernas lidande

Den verkligt ansvarsfulla resenären

Resebranschen spelar en stor roll i att underhållningen av vilda djur i fångenskap fortsätter genom försäljning och marknadsföring av aktiviteter med vilda djur runt om i världen. Genom att de säljer aktiviteter som innebär djurutnyttjande kan reseföretag marknadsföra en falsk uppfattning av att underhållning som delfinshower, elefantridning, bada med elefanter och klappa tigrar är acceptabla. Forskning visar att turisterna ofta inte är medvetna om den grymhet som sker bakom kulisserna på många attraktioner med djur i fångenskap.

Rapporten ”Den verkligt ansvarfulla resenären” listar reseföretagen och aktiviteterna som människor bör se upp med under resor. Så att du inte medverkar till att vilda djur behandlas illa.

I rapporten kartlägger vi fem stora reseförmedlare som marknadsför aktiviteter som innebär att vilda djur utnyttjas i fångenskap:

 • TUI Group
 • GetYourGuide
 • Trip.com
 • Der Touristik
 • Expedia

De här resejättarna är en del av den globala turistbranschen som innebär att vilda djur över hela världen utsätts för lidande. På många turistorter erbjuds besökare att mot betalning ha närkontakt med vilda djur och se på när de beter sig onaturligt för att roa publiken.

Vi uppmanar reseföretag att inte erbjuda sina kunder några aktiviteter som innebär att vilda djur används som underhållning. Vi vill att fler reseföretag tydligt tar avstånd från vilda djur i fångenskap. I stället kan de inrikta sig på att turister på ett respektfullt sätt får uppleva vilda djur i deras naturliga miljöer i frihet eller i djurvänliga reservat.

Läs hela rapporten

Vad är underhållning med vilda djur?

Underhållning med vilda djur omfattar aktiviteter som:

 • riskerar att framställa vilda djur som sällskapsdjur, underhållare eller tamdjur
 • får djur att visa upp beteenden som antingen är onaturliga, onödiga eller som kan vara skadliga
 • innefattar aktiviteter som kan vara påfrestande eller skadliga för alla eller enskilda djur
 • utsätter besökare eller djurskötare för onödig risk för skada eller sjukdom
 • tjänar på handeln med vilda djur