Øjenvidne til Pero Palo

Ögonvittne till Pero Palo

Nyheter

Varje år plågas en åsna under Pero Palo-festivalen i Spanien. I år var vår medarbetare Simon Pope på plats. Läs vad han berättar om åsnans lidande.

"Jag blev sparkad, slagen, fick vin kastat i ansiktet och det ringde i mina öron efter skottsalvor från hagelgevär, en hel armé med koskällor och sorlet från en vrålande, berusad folkmassa. Varför tillbringade jag en timma i hällande regn mitt i detta kaos? Jag gjorde det för att dokumentera vad den lilla livrädda åsnan, som befann sig mitt i den skränande människomassan, utsattes för."

Åsnans ögon spärrades upp av rädsla

Pero Palo-festivalen äger rum varje år i byn Villanueva de la Vera i Spanien. Festivalen rekonstruerar gripandet av en brottsling för 200 år sedan. En bybo får agera skyldig och han dras genom centrum sittandes på en åsna. I år var åsnan en liten grå åsninna vid namn Felipa.

"Jag försökte hålla mig så nära Felipa som möjligt medan den skränande folkmassan knuffade henne framför sig. Men det var inte lätt eftersom fulla festivaldeltagare drog i min jacka för att få bort mig från henne", berättar Simon. 

felipa120216


Åsnan Felipa som användes under Pero Palo i år.

"Felipas öron låg som klistrade bakåt och hennes ögon var uppsprärrade av rädsla. Varför skulle hon utsättas för denna mardröm? Varför kan mannen, som ska föreställa förbrytaren, inte lika gärna dras genom byn i en vagn? Skulle det verkligen förstöra underhållningen för fulla festivalgäster? Lokala traditioner är viktiga men tradition kan aldrig vara en ursäkt för djurplågeri."Simon lyckades fånga några videoklipp i folkmassan:

Små segrar för åsnorna

Lyckligtvis är det möjligt att ändra traditioner som Pero Palo. Förr slog festivaldeltagarna på åsnans rygg men idag slår de på mannen på åsnans rygg. Det ändrades på 1980-talet, då The Donkey Sanctuary med stöd av bland andra oss räddade åsnan Blackie, som användes i festivalen. Blackie fick ett nytt liv på landet i sydvästra England. 

Sedan dess har The Donkey Sanctuary och organisationens spanska gren, El Refugio de Burrito, varit på plats under varenda Pero Palo-festival. De har satt stopp för några av de värsta saker som åsnorna tidigare utsattes för.

De senaste fyra åren var det en hanåsna som hette Felipe som användes i Pero Palo. Men efter att han de senaste åren kollapsat åtskilliga gånger  undersöktes han av en veterinär. Han slog fast att Felipe led av den plågsamma och invalidiserande sjukdomen fång – en sjukdom som blivit kronisk på grund av det lidande som han utsatts för under Pero Palo. 

El Refugio de Burro övertalade Felipes ägare att överlämna honom till dem och nu får han den vård som han så väl behöver.

felipe120216


Åsnan Felipe som användes under Pero Palo fyra år i rad.

Aldrig igen Pero Palo för Felipa

I år var det dags för den lilla åsnan Felipa som panikslagen trycktes genom folkmassan under Pero Palo. Efteråt talade Simon med hennes ägare om vad hon utsatts för. ”Du har rätt,” sade ägaren. ”Hon är för liten. Jag ska inte låta henne vara med i Pero Palo igen.”

Det är bara ett litet steg i rätt riktning. Men ett litet steg som är hela världen för Felipa.

Vi fortsätter arbetet för att övertyga Spaniens politiker om att sätta stopp för djurplågeri under festivaler och i tjurfäktningsarenan.

Skriv under och hjälp oss stoppa djurplågeriet >> 

Varför skulle hon utsättas för denna mardröm? Varför kan mannen, som ska föreställa förbrytaren, inte lika gärna dras genom byn i en vagn? Lokala traditioner är viktiga men tradition kan aldrig vara en ursäkt för djurplågeri.