Ett hjärtskärande besök på Amer Fort

Ett hjärtskärande besök på Amer Fort

Nyheter

Amer Fort i Rajasthan, nordvästra Indien är ett 1500-talsfort som lockar besökare med sin arkitektur, storslagna salar och vackra utsikt. Där finns också 102 elefanter som ofta rids av turister.

Under 2010 var vår kampanjansvariga Lina Dahl på besök där och berättar vad hon upplevde:

”Jag minns att jag slogs av hettan och luften som stod helt stilla. Det var 40 grader varmt, ingen ovanlig temperatur under vår och sommar. Året var 2010 och jag åkte som volontär till Indien för att undervisa i engelska.

Volontärgruppen fick se olika delar av Indien och en av sevärdheterna var Amer Fort. Det majestätiska fortet ligger på en kulle och är populärt bland turister. Det är tyvärr också populärt att rida på elefant uppför kullen. Det är möjligt att gå längs med den smala vägen upp till fortets entré, men det är få turister som gör det eftersom värmen är så tryckande.

Vi möts av elefanter som står och väntar på turisternas ankomst. Elefanterna var så många att jag tappade räkningen. Utan mat och vatten står de och väntar i den gassande solen. Stora filtar täcker deras kroppar att det är omöjligt att se om de är undernärda. På ryggen sitter ägaren med en vass krok i handen och väntar på att bussarna med turister ska anlända. Ytterligare två personer får plats i sadeln och turisterna ställer sig i kö på en platå för att kunna hoppa upp.

I elefanternas ögon går det att utläsa ett tappat hopp, utmattning och rädsla. Elefanternas fötter ser inte heller friska ut. Dag in och dag ut bär de turister på sina ryggar där hela kroppen tar skada. Elefanternas ryggar är inte skapta för att bära tungt och fötterna slits av värmen och de långa arbetspassen. Turisterna som rider på elefanterna skrattar av förtjusning.

Om elefanternas lidande hade kunnat ses för allas blotta ögon, är jag övertygad om att de inte hade skrattat längre. Fortet är majestätiskt men det finns inget majestätiskt med elefantridningen. Det som slår mig hårt är tanken av att elefanterna som jag träffade då kanske fortfarande är kvar efter så många år. Mardrömmen för elefanterna fortsätter och slutar oftast inte förrän de tar sina sista andetag.”

dsc04848

Vill du hjälpa elefanterna?

Av de elefanter som finns där nu är 19 blinda och 10 lider av tuberkulos. Alla har skador och står fastkedjade när de inte rids av turister. Vill du hjälpa elefanterna? Skriv på vår namninsamling som uppmanar Rajasthans regering att stoppa elefantridningen. 

Skriv under 

Läs mer..