Framgångsrikt arbete för att befria björnar i Vietnam

Blogg

Skrivet av

I samarbete med Education for Nature Vietnam och Four Paws, driver World Animal Protection på utvecklingen i Vietnam för att stoppa det grymma utnyttjandet av björnar i gallindustrin.

Gilbert Sape, kampanjchef för vilda djur i World Animal Protection, säger:

"Sedan 2005 har World Animal Protection arbetat med den vietnamesiska regeringen, myndigheterna och björnägarna för att få slut på björngallsindustrin i Vietnam. Stora framsteg har gjorts i många provinser, men Hanoi hänger inte alls med i utvecklingen. Det är viktigt att stoppa gallindustrin i Hanoi för att kunna stoppa utnyttjandet i hela Vietnam.”

Från 4 300 till 294 björnar

Den vietnamesiska regeringen startade för 17 år sedan ett program för att förbjuda och fasa ut björngallsindustrin i landet. Under 2005 registrerades och mikrochippades mer än 4 300 björnar i fångenskap, som en del av ett försök att hindra att nya björnar kom in på uppfödningsanläggningarna. I hela Vietnam finns nu bara 294 björnar kvar i den gamla gallindustrin.

Medan större delen av landet har gjort stora framsteg när det gäller att avsluta det grymma utnyttjandet av björngalla, har Hanoi tyvärr hamnat på efterkälken. Hanoi är i dag det stora problemområdet för avvecklingen med 149 björnar, alltså drygt hälften av alla kvarvarande björnar i anläggningar för gallutvinning i Vietnam.

Bui Thi Ha, Education for Nature Vietnam, säger:

”Som vår huvudstad borde Hanoi vara ett ledande exempel för andra provinser att följa, när det gäller ansträngningarna att stoppa gallindustrin i Vietnam. Men tyvärr ligger Hanoi nu i stället på sista plats i avvecklingsprocessen. Det är hög tid för Hanoi att stänga gallanläggningarna och befria vår huvudstad från denna grymma och olagliga verksamhet.”

Björngalla

Åtgärdspaket

Tillsammans med Education for Nature och djurkyddsorganisationen Four Paws har World Animal Protection därför nu kommit med förslag på en rad åtgärder som den vietnamesiska regeringen kan genomföra för att vända utvecklingen i huvudstadsregionen:

  • Att öka övervakningen och inspektionerna av björngallsutvinning.
  • Att genast agera om illegala, ochippade björnar upptäcks i fångenskap, genom att befria dem.
  • Att garantera rättsprocesser och straff för allvarliga brott.
  • Att införa ett avelsförbud på privata björnanläggningar.
  • Att försöka övertyga björnägare att frivilligt överlämna sina björnar till myndigheterna utan ersättning.
  • Att marknadsföra örter och andra djurvänliga alternativ till björngalla.

Djurvänliga reservat

Flera björnreservat, inklusive välkända Ninh Binh, har skapats för att ta hand om björnar från gallindustrin. Utgångspunkter är att björnarna ska få en djurvänlig tillvaro i miljöer som liknar deras naturliga livsmiljöer, där de kan få utlopp för sina artspecifika beteenden.

I reservaten får de mer skydd och omsorg än om de hade varit helt fria, eftersom det kan vara svårt för dem att klara sig själva efter lång tid i fångenskap. Ioana Dungler, Four Paws, säger:

"I sitt nya hem i Ninh Binh-reservatet kan de räddade björnarna nu följa sina naturliga instinkter. Efter ett liv under hemska förhållanden i fångenskap, återupptäcker de ett naturligt liv. Det är vad vi vill ge Hanois frisläppta björnar. Vi ser fram emot den dag då Hanoi kan förklaras som nästa gallbjörnsfria provins i Vietnam."

Tack för att du som månadsgivare bidrar till arbetet för livsavgörande arbete för djuren. World Animal Protections arbete hade inte varit möjligt utan våra supportrar. Tillsammans är vi en stark kraft för en djurvänligare värld.