Vi anser att kor och kalvar ska få leva tillsammans.

Regeringen utreder vårt krav på kameror i slakterier

Nyheter

Regeringen tillsätter nu en utredning om hur kameror i slakterier skulle kunna förbättra djurskyddet. Kameraövervakning är ett krav som World Animal Protection Sverige länge har arbetat för.

Julia Engqvist, kampanjansvarig i World Animal Protection Sverige, säger:

”Äntligen har vi kommit närmare framgång i denna fråga! Det här är ett enormt glädjande steg för ökat djurskydd. Tack alla ni som har skrivit på vår namninsamling för kameraövervakning i svenska slakterier. Jag hoppas verkligen att utredningen kommer fram till ett konkret förslag på hur kameraövervakning ska kunna införas, efter de fruktansvärda djurskyddsskandaler som avslöjats.”

Regeringen är uppenbart bekymrad över slakteriernas skamfilade rykte. I ett pressmeddelande säger landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg att regeringen vill så vakt om ”ett högt förtroende för vår djurskyddsnivå” i livsmedelsindustrin. Ministern landar därför i slutsatsen att vårt krav på kameraövervakning i slakterier skulle kunna vara en lämplig åtgärd för att förbättra djurskyddet.

Utredaren Peder Liljeqvist har nu ett år på sig att analysera frågan om kameraövervakning, innan en slutrapport ska ligga på landsbygdsministerns bord den 31 maj nästa år.

Slakteriskandaler

Bakgrunden till att vi uppmanat regeringen att införa krav på kameraövervakning i slakterier, är flera avslöjanden i media under förra året om djur som utsatts för brutalt lidande.

SVT:s Uppdrag granskning, TV4 med material från Djurrättsalliansen och Aftonbladet har visat fram en chockerande dokumentation med mycket allvarliga missförhållanden: grisar som sparkas i huvudet, blir slagna med kedjor och avlivas långt efter bedövning, och kycklingar som skållas levande.

Kameraövervakning behövs på slakterierna!

Julia Engqvist säger:

”De bildbevis som finns talar för sig själva: djur utsätts för lidande som lagen ska skydda dem ifrån. Då gäller det att förbättra möjligheterna för offentlig övervakning. Den offentliga kontrollen är allmänhetens enda inblick in i en för övrigt stängd verksamhet.” 

Skärpt djurskydd

Vi kommer att fortsätta att driva frågan om skärpt djurskydd och utvidgade kontroller. Förutom kameraövervakning, anser vi att det bör utredas hur kontrollmyndigheterna i övrigt kan få utökade resurser och möjlighet att ingripa snabbare när djur utsätts för lidande.

Regeringen måste också vidta kraftfulla åtgärder för att få stopp på de hot och trakasserier, som djurskyddskontrollanterna utsätts för i sitt arbete av dem som ska kontrolleras. En undersökning som fackförbundet Naturvetarna gjort visar att djurskyddskontrollanterna tillhör en av de yrkesgrupper som utsätts för mest hot och våld i sitt arbete. Det är fullständigt oacceptabelt.

Var med och påverka regeringen att förbättra djurskyddet i livsmedelsindustrin. Skriv på vår namninsamling för kameraövervakning i slakterier:

Skriv på 

Tack alla ni som har skrivit på vår namninsamling för kameraövervakning i svenska slakterier

Läs mer..