Moonbears like this cub, pictured at the Endangered Species Preservation Centre in South Korea, are commonly used in Asia for their bile.

Dagarna är räknade för illegal gallfarmsturism i vietnamesiska Ha Long Bay

Nyheter

Vår vietnamesiska samarbetsorganisation ENV har haft en avgörande roll när myndigheterna i Halong Bay stoppar den olagliga gallturismen. Det ger hopp för de 80 björnar som tvingas till ett plågsamt liv på gallfarmerna.

Idag är över 80 björnar som har infångats från det vilda ett steg närmare att befrias. Detta efter att den olagliga gallturismen på turistorten Ha Long Bay i Vietnam ska stoppas. Det har de lokala myndigheterna bestämt efter att ha fått bevis på att den fortfarande förekommer.

Vi har i vårt samarbete med den lokala organisationen Education for Nature Vietnam (ENV) visat den mörka sidan av turism som exploaterar björnar för deras galla på ett av Vietnams mest populära turistmål.

Under sex års tid har ENV med vårt stöd övervakat turismen till gallfarmerna för att kunna stoppa exploateringen av björnar. Organisationen har fått fram övertygande bevis för att gallturism äger rum bakom stänga dörrar i Ha Long Bay, där framställning och försäljning av björngalla är olaglig.

Lokala myndigheten stoppat gallturismen

Detta bevismaterial har fått den lokala myndigheten (Quang Ninhs folkkommitté) att sätta stopp för gallturismen i området – för gott. En arbetsgrupp har satts upp av folkkommittén där även ENV, skogsvårdsstyrelsen, miljöskyddspolisen och andra lokala myndigheter ingår. De ska stoppa turister som vill besöka gallfarmer och skydda björnarna som utnyttjas för sin galla.

De två sista anläggningarna som säljer björngalla har nu stängts permanent för turister och inte haft några turistvisningar på över fyra månader. Övervakning kommer att se till att gallturismen inte flyttar till andra turistorter och att den olagliga aktiviteten inte återupptas.

Oacceptabelt utnyttja vilda djur

Luke Nicholson, som är ansvarig för World Animal Protections arbete för vilda djur i Asien, säger: 

"Det som händer i Ha Long Bay, en mycket populär turistort, sänder ett tydligt meddelande om att det är oacceptabelt att utnyttja vilda djur för ekonomisk vinning. Samtidigt är detta en möjlighet att få människor medvetna om all denna onödiga grymhet som björnar i gallfarmerna utsätts för trots att det finns lika effektiva och billiga alternativ. Vi kommer att fortsätta samarbeta med myndigheter, organisationer och enskilda för att få fram lagstiftning och övervakning och få stopp på utnyttjandet av vilda djur."

Läs mer om vårt arbete för björnar >>

Det som händer i Ha Long Bay, en mycket populär turistort, sänder ett tydligt meddelande om att det är oacceptabelt att utnyttja vilda djur för ekonomisk vinning.