En bjørn, der er reddet og lever i tryghed i det rumænske reservat

Sotjibjörnarna har flyttats från restaurangen

Nyheter

Över 130 000 djurvänner stöttade vår namninsamling för björnarna på restaurangen i Sotji. Nu har de ryska myndigheterna flyttat björnarna.

I förra veckan bad vi våra supportrar om hjälp med att rädda två björnar, som i 20 år har suttit i en liten, smutsig bur på en restaurang i den ryska OS-staden Sotji. Vi har fått över 130 000 underskrifter till stöd för björnarna. 

Vårt mål har hela tiden varit att förmå de ryska myndigheterna att flytta björnarna från restaurangen och därefter få dem överlämnade till oss, så vi kunde ge dem ett nytt liv i björnreservat som vi finansierar i Rumänien. 

Viktigt steg för björnarna

Vi har nu tagit ett steg mot målet: I helgen konfiskerade myndigheterna björnarna och flyttade dem till en anläggning i Moskva. Där får björnarna god och näringsrik mat i stället för de matrester som var det enda de åt på restaurangen. De får inte längre alkohol att dricka, och där finns inte människor som bländar dem med billyktor för att få dem att reagera. 

Vi är glada över vetskapen att deras förhållanden har förbättrats. Vi hoppas fortfarande få möjlighet att ge björnarna ett mer naturligt liv. Vi står fast vid vårt erbjudande om att flytta björnarna till reservatet i Rumänien. Anläggningen i Moskva kan inte erbjuda dem ett lika bra liv med gott om utrymme och vackra landskap, som vi kan. 

Förhandlingar fortsätter

Domstolen i Krasnador är fortfarande i gång med att behandla vårt erbjudande om att överta björnarna. Vi har nu också kontaktat anläggningen i Moskva och försöker övertala dem att låta oss flytta björnarna till reservatet. 

Elisabeth Tjärnström, kampanjansvarig för World Animal Protection Sverige, hoppas att björnarnas resa till Moskva bara är ett litet stopp på vägen mot friheten:

“Det vi vill är att dessa björnar ska få komma till vårt reservat och få leva i en mer naturlig miljö. Nu håller vi tummarna för att de ryska myndigheterna ska låta oss överta björnarna och därmed låta dem lämna Ryssland. Vi gör vad vi kan för att dessa björnar äntligen ska få en andra chans till ett värdigt björnliv”. 

Läs mer om vårt arbete för björnar >>

Vi hoppas att björnarnas resa till Moskva bara är ett litet stopp på vägen mot friheten.

Läs mer..