Madeeha är passionerad över sitt jobb på björnreservatet

Madeeha är passionerad över sitt jobb på björnreservatet

Nyheter

“Det är svårt för mig att kalla detta ett arbete eftersom det är min passion. Min kontakt med björnarna i reservatet är den vackraste delen av mitt jobb.”

Madeeha Manzoor menar att hon har kanske världens bästa jobb. Hon är zoolog – men beskriver skrattande sig själv som björnolog  – och arbetar för vår samarbetsorganisation Bioresource Research Centre (BRC) i Pakistan.

Tillsammans med de andra på BRC är Madeeha fast besluten att stoppa den fruktansvärda så kallade underhållningen med björnar. De används både i björnhets och som dansbjörnar. Efter att ha arbetat med BRC i 12 år är hon överlycklig över framstegen som har gjorts. Men fortfarande finns det runt 90 dansbjörnar i Pakistan. Vi arbetar tillsammans med BRC för att även dessa ska räddas och få komma till reservatet i Balkasar.

madeeha_balkasar_feeding

Reser till reservatet

Madeeha reser ungefär två gånger i månaden från BRC:s lokaler i Islamabad till Balkasarreservatet 12 mil bort. Resorna ger också underlag för hennes avhandling om björnars beteende.

“Jag känner mig så upplivad när jag åker dit och ser lyckliga björnar, björn som blir friskare, björnar som återhämtar sig… Min favoritbjörn är Galax, en asiatisk svartbjörn. Jag älskar sättet hon skaffar vänner och är så sorglös. När hon kom till inhägnaden för två år sedan fick ensamma björnar en vän – hon får dem att leka och njuta av livet.”

madeeha_bear

Döttrarna älskar björnarna

Ibland tar Madeeha med sig sina två döttrar på besöken till reservatet. De är fyra och sex år gamla.  “Det är något jag erbjuder dem som belöning om de gjort något extra bra. De försöker alltid vinna ett besök till Balkasar – de älskar verkligen att se björnarna.”

Madeeha är övertygad om att framtiden ser mycket ljusare ut för Pakistans björnar och vilda djur över huvud taget.

“Jag kan se att attityderna håller på att ändras. Det är inte bara de unga utan även äldre människor är nu mer medvetna om behovet av att rädda våra vilda djur och smärtan djur känner. Vi håller på att bli ett humanare samhälle.”

madeeha_balkasar_bears

Möjligt tack vare stöd

Hon förklarar att hon och BRC-teamet är mycket väl medvetna om att arbetet de gör inte skulle vara möjligt utan stödet från våra supportrar och vill skicka ett speciellt meddelande till er:

“Vi vet att ni inte kan träffa eller ens se oss och vi kan inte se eller träffa er på grund av det stora avståndet mellan oss. Men varje dag kan vi känna ert stöd och vet att de saker vi gör för björnarna är tack vare er. Vi vill att ni ska veta detta och hoppas att ni känner er nära vårt arbete och allt ni hjälper oss att uppnå.”

Läs mer om dansbjörnar i Pakistan >> 

“Jag kan se att attityderna håller på att ändras. Det är inte bara de unga utan även äldre människor är nu mer medvetna om behovet av att rädda våra vilda djur och smärtan djur känner. Vi håller på att bli ett humanare samhälle. - Madeeha Manzoor, zoolog på Bioresource Research Centre (BRC)

Läs mer..