Kor på Resta gård

Här får ko och kalv vara tillsammans

Nyheter

Det finns tyvärr inte många svenska mjölkproducenter som håller ko och kalv tillsammans. Vi besökte en av dem, Resta Gård i Örsundsbro. De har 18 mjölkkor men håller på att bygga ut för att kunna ha över 100. De håller även hönor, får och grisar.

Kor på Resta Gård

Solen skiner och i den rymliga hagen står ett tjugotal mjölkkor med sina kalvar. De tittar nyfiket på oss men håller avståndet till en början. Vi får uppleva det som kallas nära ko-upplevelse.

Anna Hane, ägaren till Resta gård med ett förflutet inom IT-branschen som entreprenör, berättar varför hon började hålla mjölkkor:

Jag hade en dröm om en gård och att hålla mjölkkor. Och jag tänkte att det måste gå att driva en sådan gård med samma förutsättningar som man driver IT-bolag. Man får helt enkelt låta företaget gå med förlust några år innan det ger vinst och man måste investera i det.

Anna Hane - Resta gård

Du har hållit på i flera år. Hur går det ekonomiskt?

Vi börjar närma oss vinst men är ännu inte där. Vi investerar mycket i stället för att ta ut vinst.

Hur kom det sig att du började hålla ko och kalv tillsammans? Det är ju inte så det brukar göras?

Vi köpte fjällkor från Skansen och allt började med kalven Gulliver. När han föddes och personalen skiljde honom från hans mamma reagerade jag. Det kändes helt fel. Jag sa ifrån att de måste låta Gulliver få gå med sin mamma. Men eftersom de redan separerats var det för sent, Gullivers mamma ville inte låta honom dia längre. Gulliver blev i stället en riktig favorit här på gården som alla människor älskade. Men sedan dess får alla våra kalvar dia sin mamma.

Hur länge får de vara tillsammans?

Det blir ju klart mindre mjölk och våra kor äter bara gräs. Så efter två månader ihop börjar vi med nattis, alltså att kalvarna får vara utan korna på nätterna, men då har de fortfarande varandra.  På dagarna umgås kon med sin kalv så mycket de vill.  Eftersom korna bara äter gräs blir mjölken godare och får andra egenskaper.

Kor på Resta Gård

Hon berättar att EU slutat ge bidrag till vall: 

Det gör inte jättestor skillnad ekonomiskt för oss men det sänder ju helt fel signaler, säger Anna Hane. För att driva ekologiskt lantbruk måste man ju ha betande kor för att få gödsel.

Vad kan ytterligare göras för att stimulera mjölkproducenter att hålla ko och kalv tillsammans? Är djurvälfärdsersättning en väg framåt?

Det skulle vara en stor hjälp. Och det skulle också visa att man tycker att det är en viktig fråga. 

Skulle du uppmana andra att börja hålla ko och kalv ihop längre tid?

Absolut! Jag hoppas att fler mjölkproducenter vågar ta steget. Det går!

Lust, hjärta och passion är ledorden för Resta gård, som även har hotell och butik. Anna hälsar alla besökare varmt välkomna till sin gård.

 

Tycker du också att det är koko att ko och kalv skiljs åt kort tid efter födseln?

Skriv på Kalvkonventionen: 

Jag hade en dröm om en gård och att hålla mjölkkor. Och jag tänkte att det måste gå att driva en sådan gård med samma förutsättningar som man driver IT-bolag.

Läs mer..