Ännu en framgång för kängurur! Från World Animal Protections australiska kontor kommer den glädjande nyheten att New Balance är det senaste i raden av stora sportföretag som väljer bort känguruskinn i sina produkter.

New Balance säger nej till känguruskinn

Nyheter

Ännu en framgång för kängurur! Från World Animal Protections australiska kontor kommer den glädjande nyheten att New Balance är det senaste i raden av stora sportföretag som väljer bort känguruskinn i sina produkter.

Nästa december ska New Balance ha rensat bort alla skor som är tillverkade av känguruskinn från sina hyllor. 

Lina Dahl, kampanjansvarig i World Animal Protection Sverige, säger:

Tyvärr har det inte varit ovanligt att sporthandlare erbjudit sina kunder fotbollsskor av känguruläder. Det är en mycket glädjande trend att stora globala sportföretag nu tar avstånd från den grymma handeln med känguruskinn. För lite drygt ett halvår sedan meddelade både Puma och Nike att de slutar att sälja produkter av känguruskinn och nu följer New Balance deras exempel. Förhoppningsvis kan vi påverka andra sportjättar att fortsätta den här utvecklingen och därmed ännu mer minska det fruktansvärda lidande som kängurur utsätts för.

Grym jakt

Varje år dödas omkring 1,6 miljoner kängurur i Australien för sitt kött och skinn. Denna grymma masslakt leder till mycket stress och lidande. 

Upp till 40 procent av alla skott jägarna skjuter är inte direkt dödliga. Följden kan bli en mycket smärtsam död – eller att känguruerna lyckas fly från jägarna med allvarliga och plågsamma skador för livet.

Det är heller inte ovanligt att ungar sitter i mammans pung när hon skjuts ihjäl. Ungarna kan då också dödas eller lämnas ensamma med små chanser att överleva. Känguruernas kött och skinn används till djurfoder, skor, kläder och livsmedel.

EU största importören

EU är huvudmarknad för Australiens export av känguruprodukter. Bland medlemsstaterna har Nederländerna utmärkt sig som en stor importör. World Animal Protections arbete där har varit mycket framgångsrikt, efter att vi startade en kampanj mot känguruläder 2021. 

Strax efter kampanjstarten meddelade två stora nederländska försäljare av sportutrustning, skridskotillverkaren Viking och e-handelsjätten Bol.com, att de inte längre skulle använda känguruläder. Även Intersport i Nederländerna har tagit avstånd från känguruläder.

Just nu håller EU och Australien på att närma sig slutet av förhandlingarna om ett handelsavtal. Paraplyorganisationen Eurogroup for Animals, som vi är medlem i, arbetar för att uppgörelsen ska innehålla breda åtaganden om djurvälfärd – inte minst när det gäller kängurur. Eurogroup for Animals uppmanar EU och Australien att förbjuda handeln med känguruprodukter av djurskyddsskäl.

Vill du vara med och skapa en djurvänligare värld?

World Animal Protection arbetar för att stoppa djurs lidande både i Sverige och andra länder. Vårt arbete handlar särskilt om att hjälpa djuren i matindustrins djurfabriker och se till att vilda djur får leva i frihet i sina naturliga livsmiljöer. 

Insatserna för djuren är beroende av frivilligt stöd och hade inte varit möjliga utan våra gåvogivare. Det är alla vi tillsammans som är World Animal Protection. 

Vi är mycket tacksamma för din hjälp. 

Ja, jag vill hjälpa djur! 

Läs mer..