Elephant performing at Thai tourist attraction

Så många vilda djur lider som turistunderhållning

Nyheter

Upp till en fjärdedel av den biljon dollar som spenderas på global turism årligen går till underhållning med vilda djur.

En ny rapport från universitetet i Oxford visar att tre fjärdedelar av dessa attraktioner medför djurplågeri - eller bidrar till att artbestånden hotas. Rapporten visar att åtminstone 550 000 vilda djur runt om i världen lider för att underhålla turister. Bevisen för detta förs fram i den globala forskningsrapport som Oxfords universitets enhet för vilda djur och artbevarande har tagit fram på uppdrag av World Animal Protection. 

incontext-hvor-mange-lidelser-tiger-0115

Miljontals omedvetna turister

Ungefär 110 miljoner människor besöker attraktioner med vilda djur varje år, omedvetna om djurplågeriet som ligger bakom. En stor del av dessa attraktioner bygger sin verksamhet på att djurungar tas från sina mammor och misshandlas. Detta för att de ska bli tillräckligt rädda och undergivna för att låta sig hanteras av människor, uppträda eller posera för selfies. 

Forskarna har också analyserat TripAdvisor, världens största turistrecensionssajt på nätet, för att kunna mäta hur medvetna turisterna är som besöker attraktionerna med vilda djur. De 50 000 genomgångna recensionerna avslöjar att 80 % av besökarna har gett positiva recensioner för anläggningar med bevisat dålig djurvälfärd. 

"Det är tydligt att tusentals resenärer besöker grymma djurattraktioner, omedvetna om det lidande djuren utsätts för bakom kulisserna. Vi behöver stoppa efterfrågan på utflykter som elefantridning och tigerparker. Både researrangörer och aktörer som TripAdvisor måste ta sitt ansvar", säger Elisabeth Tjärnström, programansvarig på World Animal Protection Sverige.

Eftersom det saknas globala bestämmelser för hur vilda djur ska få behandlas inom turismen är den stora utmaningen att förändra turistindustrin så att den blir en del av lösningen och bidrar till att stoppa grymheterna mot vilda djur, istället för att som i nuläget uppmuntra till dem.  

Flera steg i rätt riktning

Glädjande nog börjar det hända saker i rätt riktning. Under 2015 har ett skifte skett inom resebranschen i Sverige. Efter att de tre största svenska charterarrangörerna tagit ställning mot elefantridning, har flera ledande arrangörer fattat samma beslut, däribland Sembo och Jambo Tours. 

"Det har helt enkelt blivit ovanligt att idag se svenska researrangörer som erbjuder elefantridning. Det finns en del kvar men trenden går mot att plocka bort dessa aktiviteter, vilket är välkommet", säger Elisabeth Tjärnström.

Detta skifte behöver dock ske globalt och World Animal Protection ser en liknande utveckling i flera andra länder. 87 reseföretag har stött vårt arbete världen över, och i Nederländerna finns det idag inte en enda researrangör som marknadsför elefantridning.

"Förhoppningsvis kan vi säga detsamma om Sverige i slutet av 2016", säger Elisabeth Tjärnström.

Topplista för grymmaste underhållningen

Genom rapporten och egna undersökningar har World Animal Protection tagit fram en lista på de tio grymmaste underhållningsformerna i världen med vilda djur: 

  1. Elefantridning
  2. Fotografera sig med tiger
  3. Vandra med lejon
  4. Besöka björnparker 
  5. Uppfödning av havssköldpaddor
  6. Delfinshower
  7. Dansande apor 
  8. Palmmårdar på kaffeplantager (kopi luwak) 
  9. Underhållning med ormar, som ”ormtjusare” 
  10. Krokodilfarmer 

Skicka gärna en hälsning till researrangörerna om att de ska sluta erbjuda elefantunderhållning >>

Vi behöver stoppa efterfrågan på utflykter som elefantridning och tigerparker.

Läs mer..