Björn i Ukraina räddas

Varg och björn räddade från striderna i Ukraina

Nyheter

Med vår hjälp har Vargen Elza och björnen Bolik räddats från det krigshärjade Ukraina. Efter att ha transporterats 120 mil har de nu fått en ny trygg tillvaro i grannlandet Rumänien, i ett djurvänligt reservat som sköts av vår samarbetspartner Millions of Friends Association (AMP).

Sandra Jönsson, expert på vilda djur i World Animal Protection Sverige, säger:

”Vi är glada över att ha kunnat bidra till att Elza och Bolik nu är i Rumänien. Där kan de leva i både större säkerhet och frihet än i Ukraina. Även innan kriget bröt ut i Ukraina levde de under svåra förhållanden i fångenskap. AMP:s djurvänliga reservat Libearty är uppbyggt så att de nu kan få utlopp för sina naturliga beteenden i så stor utsträckning som möjligt.”

Björnen Bolik är femton år och vargen Elza sju år. De har ett grymt liv i fångenskap bakom sig. De hölls instängda i små burar i en ukrainsk turistort i Chernivtsi, som nyligen utsattes för bombningar. Där visades de upp som levande reklampelare utanför en restaurang, för att locka till sig förbipasserandes uppmärksamhet och dra besökare till restaurangen.

Elza the wolf has been rescued from Ukraine

Eftersom de har hållits i fångenskap länge är det tyvärr problematiskt att släppa dem fria i naturen. Då är AMP:s djurvänliga reservat ett bra alternativ för att de ändå ska få ett bra liv, utifrån sina egna behov.

Riskfyllt räddningsarbete

Den 120 mil långa transporten av Bolik och Elza har varit komplicerad på grund av den oroliga och livsfarliga situationen i krigets Ukraina. Själva räddningsaktionen genomfördes av organisationen Breaking the Chains, som under de senaste veckorna har räddat hundratals djur i Ukraina och fört in livsviktiga förnödenheter till räddningscenter som skadats av bomber.

Den lokala ukrainska organisationen UAnimals har skött övergripande samordning och förhandlingar för att räddningsaktionen skulle kunna genomföras. Den ungerska organisationen Alapitvany Ebredo Bolygo (Awakening Planet Foundation) finansierade den första etappen av resan genom Ukraina. World Animal Protection har sedan bidragit till att Elza och Bolik kom till AMP:s reservat i Rumänien, och att de nu kan få trygga liv där.

De transporterades i specialtillverkade burar i två olika fordon. Elza sövdes för att det skulle bli lättare att transportera henne. Bolik kunde däremot inte sövas, eftersom han är så stor. Med sina omkring 600 kg är han nu troligen den största björnen som finns i AMP:s reservat.

Elza the wolf has been rescued from Ukraine

Nya liv i Libearty

Resan genom det krigsdrabbade Ukraina gick tack och lov bra utan några allvarliga missöden. När de kom fram till reservatet noterade AMP:s personal att både Elza och Bolik var lugna och inte verkade ha några problem med att ha människor omkring sig.

Libearty skapades av AMP 2005 och är det största reservatet för brunbjörnar i hela världen – och här lever också vargar. Förutom Bolik och Elza finns för närvarande 116 björnar och fem vargar i reservatet. I slutet av mars hjälpte vi dessutom den gamla cirkusbjörnen björnen Masha till Libearty från Ukraina. Hon fick uppleva några veckor i frihet, men sedan drabbades hon sorgligt nog av en stroke och hennes liv gick inte att rädda.

Reservatet är 69 hektar stort och omgärdat av höga staket som skydd för björnarna och vargarna. Här finns stora skogsområden där djuren kan röra sig fritt och dammar som de kan bada i. Personalen ser till att de får den mat och omvårdnad de behöver.

Fler räddningsaktioner

Sandra Jönsson säger:

”Vi planerar att fortsätta våra räddningsinsatser för att hjälpa djur som hamnat i utsatta lägen på grund av kriget i Ukraina. Tillsammans med våra samarbetspartner hoppas vi snart kunna genomföra ytterligare en skyddstransport av en björn till Rumänien.”

Det är organisationen Alapitvany Ebredo Bolygo som har frågat AMP om hjälp med att ge plats åt ännu en björn i Libearty-reservatet.

Men björnen måste först vaccineras mot rabies och sedan vänta tre veckor innan den kan få komma till tryggheten i Rumänien. Just nu letar vi efter en veterinär som kan ge rabiesvaccin och utfärda ett pass åt björnen så att den kan komma ut ur Ukraina.

De hölls instängda i små burar i en ukrainsk turistort i Chernivtsi, som nyligen utsattes för bombningar.

Läs mer..