Algoa Bay i Sydafrika er udnævnt til Whale Heritage Site

Pris till två projekt som hjälper hotade havsdjur

Blogg

Skrivet av

Ett projekt i Kanada och ett i Myanmar får dela på Joanna Toole Ghost Gear Solutions Award, när det nu delas ut för tredje gången. Vi stödjer priset för att skydda valar, sköldpaddor och andra djur som lever i haven.

”Ghost Gear”, ”Spökfiskeutrustning”, är drivande fiskeutrustning som ingen har kontroll över, exempelvis gamla nät som fiskare har blivit av med. Sådan utrustning kan bli ett allvarligt hot mot havslevande djur. Joanna Toole Ghost Gear Solutions Award stödjer därför initiativ som arbetar för att få bort spökfiskeutrustningen från våra hav.

Ghost Gear är ett stort problem, som varje år leder till att tusentals valar, sköldpaddor, sälar och andra marina djur skadas och dödas. Uppskattningsvis 640 000 ton spökfiskeutrustning lämnas kvar i våra hav varje år – mer än ett ton per minut.

Joanna Toole och GGGI
 

Joanna Toole Ghost Gear Solutions Award skapades 2019, till minne av Joanna Toole som omkom i en flygolycka samma år. Hon var mycket engagerad för djurens välfärd och arbetade både för World Animal Protection och FN.

Alla ansökningar om att få stöd från Joanna Toole Ghost Gear Solutions Award granskas av experter. Från både Joanna Toole Foundation och Global Ghost Gear Initiative (GGGI), som World Animal Protection skapade 2015. GGGI är ett brett, globalt forum för många olika aktörer, som kan hjälpa till att minska problemen med spökfiskeutrustning i haven. Organisationen har i dag drygt 120 medlemmar, bland andra regeringar i 18 olika länder.

Årets prissumma är på 40 000 dollar, motsvarande omkring 400 000 kronor. Priset delas mellan mellan de två vinnarna The Myanmar Ocean Project och The Costal Restoration Society (CRS).

The Myanmar Ocean Project

Myanmar Ocean Project är en ideell organisation, som arbetar för att öka medvetenheten om bevarande av havsmiljän i Myanmar och för att stödja lösningar för att få bort spökfiskeutrustning.

Trots att Myeiks skärgård i Myanmar är en av de mest orörda ögrupperna i världen har den ändå påverkats av spökfiskeredskap. Myanmar Ocean Project, som varit medlem i GGGI sedan 2019, genomför nu undersökningar och saneringsexpeditioner där för att skydda områdets djurliv.

Organisationen kommer att använda prispengarna till att intervjua fiskare i regionen, för att få en bättre bild av situationen. Den här kartläggningen ska sedan användas för att identifiera var problemen med spökfiskeutrustning är störst och att ta fram utbildningsmaterial, både för yrkesfiskare och allmänheten.

The Coastal Restoration Society (CRS)

The Coastal Restoration Society (CRS) är en ideell organisation i British Columbia, i Kanada. CRS specialiserar sig på att återställa livsmiljöer inom traditionella områden för ursprungsbefolkningen, i överensstämmelse med ursprungsbefolkningens förvaltarskapsvärderingar.

Organisationen arbetar med en mängd olika marina frågor, inklusive borttagning av spökfiskeutrustning. Projekten genomförs i samarbete med sjöfartsexpertis, miljöforskare och företrädare för ursprungsbefolkningen. Insatserna handlar om sanering av kusten, att ta bort skeppsvrak och att rensa bort miljöföroreningar från marina odlingar.

CRS, som har varit medlem i GGGI sedan 2020, kommer att använda sina prispengar för att finansiera och ta bort spökfiskeutrustning i Ahousaht i Clayoquot Sound. Tillsammans med andra organisationer ska CRS identifiera områden med mycket spökfiskeutrustning och transportera bort så mycket som möjligt av den. I samarbete med lokala återvinnings- och avfallsanläggningar kommer utrustningen sedan att sorteras och hanteras på ett miljövänligt sätt.