Djur räddas efter att damm brustit i Brasilien

Djur räddas efter att damm brustit i Brasilien

Nyheter

Vi är på plats för att hjälpa djur i nöd efter att en damm brustit i Brumadinho i Brasilien.

En damm som sköts av gruvbolaget Vale brast den 25 januari i den brasilianska delstaten Minas Gerais. Det påverkar tusentals djur så vi är på plats och samarbetar med lokala myndigheter för att hjälpa boskap, grisar, hundar och katter i nöd.

Brumadinho är en gruvstad där många har hundar och katter. Brasiliens institut för geografi och statistik (IBGE) beräknar att runt 15 000 boskap, 3 000 mjölkkor och 10 000 grisar hålls i området. I floderna i närområdet finns tusentals vilda däggdjur, reptiler och fiskar och dammfördämningen kan bli ödesdiger även för dem. 

1022814_0

Vi  finns på plats med ett veterinärteam för att hjälpa djuren. Det innebär bland annat:  

  • Att göra en första beräkning på antalet berörda djur, främst genom att besöka lägren dit människor flytt med sina djur    
  • Ge hjälp till djuren som skadats och se till att djurs grundläggande behov tillgodoses   
  • Dela ut ”nödpaket” i katastrofområdena, som bandage, antibiotika, mediciner med mera   
  • Beräkna det långsiktiga behovet av hjälp tillsammans med regeringen

Helena Pavese, som är generalsekreterare på vårt brasilianska kontor, säger: 

Att se påverkan av att dammen brister är förkrossande och vårt arbete går ut på att hjälpa de djur som verkligen är i nöd, skadade, utan mat eller vatten och med risk att bli sjuka. Vi ska uppmana Brasiliens delstatsregeringar att ta fram och tillämpa strategier för att hindra dödsfall och skador i framtiden genom att inkludera djuren i sina riskhanteringsplaner.  

Läs mer..