Nytt nätverk för djurvänlig medicin i Kina

Nytt nätverk för djurvänlig medicin i Kina

Nyheter

I Kina är traditionell medicin en storindustri som drabbar många vilda djur. För att motverka det här lidandet har World Animal Protection tillsammans med den kinesiska nyhetsförmedlaren Health News startat ett nätverk för djurvänliga alternativ.

Det nya nätverket Wildlife-friendly Medicine Network är ett brett samarbete mellan många olika aktörer som kan bidra till att driva på utvecklingen mot mediciner utan ingredienser från vilda djur: ledande läkemedelsföretag, branschorganisationer, forskare, läkare och naturvårdsgrupper.

Sandra Jönsson, expert på vilda djur i svenska World Animal Protection, säger:

”Wildlife-friendly Medicine Network är ett viktigt initiativ – både för djuren och paradoxalt nog även för folkhälsan. Förutom att djuren utsätts för lidande när de utnyttjas finns det nämligen också en påtaglig risk för att allvarliga sjukdomar, som tuberkulos och covid-19, sprids mellan människor och vilda djur. Så traditionell medicin kan faktiskt vara direkt hälsofarlig för människor!”

Björnar, tigrar, lejon och myrkottar

Den traditionella medicinindustrin i Asien har lett till stor påverkan på flera djurarter – inte minst svartbjörnar, tigrar, lejon och myrkottar.

Tiger som går på en väg

Totalt beräknas ungefär 24 000 björnar hållas inspärrade och utnyttjas för sin galla, som används som ingrediens i traditionell asiatisk medicin. Kina är världens i särklass största producent av björngalla.

En svartbjörn bland ormbunkar

Gallan tas från levande björnar och orsakar enormt lidande. Björnarna föds upp i fångenskap och hålls i små, stimulanslösa burar i fabriksliknande anläggningar under hela sitt liv. Vanligtvis tappas gallan från gallblåsan med ett metallrör, som körs in i björnens mage efter att den skurits upp.

Ett lejon på savannen

Efterfrågan på traditionell medicin i Asien har också lett till uppfödning av tigrar och lejon. I Kina finns enorma uppfödningsanläggningar med rad efter rad av små burar med lidande tigrar eller lejon. Den här handeln med tigrar och lejon har även kopplingar till Sydafrika.

En ihoprullad myrkott

Myrkottsfjäll är mycket vanliga i traditionell asiatisk medicin, särskilt i Kina och Vietnam. Den enorma efterfrågan på myrkottar har gjort dem starkt utrotningshotade, trots att handeln med myrkottsfjäll är olaglig.

Alternativ och minskad efterfrågan

Wildlife-friendly Medicine Network ska nu försöka vända trenden av djurutnyttjande, utifrån två huvudinriktningar för sitt arbete. Det handlar både om mer forskning för att utveckla fler alternativ till djurprodukter och att samtidigt minska efterfrågan på de traditionella djurprodukterna.

Förhoppningen är att det nystartade nätverket snabbt ska få alltmer inflytande över den medicin som finns ute på den kinesiska marknaden. Zhao Zhonghua, generalsekreterare för kinesiska World Animal Protection, säger:

"Vi hoppas att fler företag kommer att stödja och ansluta sig till Wildlife-friendly Medicine Network för att hjälpa till att tillhandahålla hållbara lösningar för vilda djur och miljöskydd."

 

 

Tillsammans skapar vi en djurvänligare värld

World Animal Protection är en stor global djurskyddsorganisation med rötter ända tillbaka till 1950-talet. Vi har 12 kontor runt om i världen, från Kina till USA. I Sverige har vi funnits sedan 2010.

Vårt arbete för att stoppa djurs lidande i Sverige och andra länder är särskilt fokuserat på två områden: att hjälpa djuren i livsmedelsindustrin och se till att vilda djur får leva i frihet i sina naturliga livsmiljöer.

Insatserna för djuren är beroende av frivilligt stöd som inte hade varit möjliga utan generösa supportrar. Tillsammans är vi World Animal Protection för en djurvänligare värld.

Vi är mycket tacksamma för din hjälp.

Ja, jag vill hjälpa djur

 

Läs mer..

Apor räddas från grym underhållning i Indonesien

Nyheter

I Cirebon på Java i Indonesien utnyttjas 30 apor brutalt som underhållning. För att rädda de här aporna har World Animal Protection startat en räddningsaktion i samarbete med Jakarta Animal Aid Network (JAAN).

Ny studie visar att fångad sill utsätts för stort lidande

Nyheter

En ny studie av fiske i Nordsjön avslöjar fruktansvärda förhållanden för sillar. Nästan alla sillar var döda när de togs ombord på fiskefartygen. Många hade uppenbarligen dött en mycket plågsam död.

Statlig utredning vill stänga dörren för kor i lösdrift

Nyheter

Elisabeth Nilsson har på regeringens uppdrag lett en utredning om hur konkurrenskraften för svenska livsmedelsproducenter kan stärkas med högt ställda djurskyddskrav. World Animal Protection reagerar starkt mot att utredningens förslag kan leda till ett mycket sämre djurskydd.