Vilde dyr hører til i naturen

En seger för New Yorks tigrar

Nyheter

I delstaten New York är det inte längre tillåtet att ta bilder på människor tillsammans med stora kattdjur om det inte finns något fysiskt skydd mellan dem.

Den 7 februari träder en ny lag i kraft i delstaten New York i USA. Lagen är en reaktion på trenden att fotografera sig med en tiger och ta så kallade tiger-selfies. Hädanefter är den fysiska interaktionen mellan människor och stora kattdjur, som gäller tigrar, lejon, leoparder, jaguarer och pumor, förbjuden.

Många människor vet inte att deras selfie med en tiger i fångenskap bidrar till att stödja en industri där djuren lider. Tigrar och andra stora kattdjur tas från sina mammor när de är små för att människor ska få ta bilder med dem och många av dem får sina tänder och klor utdragna för att det ska bli säkrare att vara nära dem. Ändå är det farligt. Det finns åtskilliga exemplar på turister som har blivit angripna av vilda djur när de har poserat tillsammans med dem för att ta en bild.

Lagen skyddar både människor och djur

Priscilla Ma, chef på World Animal Protections USA-kontor, säger: ”Den nya lagen i New York är extremt viktig för att skydda både djur och människor. Vilda djur hör hemma i naturen och vi vill berömma myndigheterna i New York för att ha infört denna fantastiskt positiva lag. Vi hoppas att det vill inspirera andra delstater till att införa liknande lagar.”

Det var Linda B. Rosenthal, ledamot i delstaten New Yorks lagstiftande församling, som kom med lagförslaget. Hon säger: ”Det glädjer mig mycket att lagen om att förbjuda direkt kontakt mellan vilda kattdjur och människor nu träder i kraft. Självklart är vilda djur söta när de är unga, men de är fortfarande vilda och kan vara en fara för allmänheten vid närkontakt. Dessutom lever dessa vilda kattdjur under förfärliga förhållanden i hela sina liv. Med denna lag vill vi förbättra förhållanden för stora kattdjur i fångenskap i hela delstaten och jag hoppas att andra stater följer vårt exempel.”

Läs mer om vårt arbete för djurvänlig turism >>

Läs mer om vårt arbete för vilda djur >>

Lagen är en reaktion på trenden att fotografera sig med en tiger och ta så kallade tiger-selfies.

Läs mer..