Bjørnen Rani er reddet: Ikke flere blodige kampe

Inga fler blodiga kamper - björnen Rani är räddad

Nyheter

Pakistan: Under flera år har Rani varit tvungen att försvara sig om och om igen mot attackerande hundar när hennes ägare har skickat in henne i björnhetsringen. Nu har vi räddat Rani och fört henne till det trygga björnreservatet.

Rani är en björnhona på sju år. Trots att hennes ägare Munawwer endast matat henne med bröd och mjölk är hon mycket stor; hon väger hela 105 kg.

Munawwer ansåg att Ranis vikt var en stor fördel när han använde henne i björnhets. I kampen binds björnen fast runt en påle och blir angripen av kamptränade hundar medan publiken står och jublar.

Ranis ägare får aldrig en ny björn

Vår lokala partnerorganisation, Biosource Research Centre (BRC) kom i kontakt med Munawwer om att lämna över Rani till björnreservatet, som vi finansierar i Pakistan.

Munawwer har försörjt sin familj genom att använda Rani i björnhets. Men han tog emot erbjudandet från BRC om hjälp till en alternativ inkomstkälla. I gengäld lämnade han över Rani till BRC och har skrivit på att han aldrig kommer att skaffa sig en ny björn.

Veterinärerna avlägsnade den smärtsamma nosringen

När Rani kom till reservatet blev hon ordentligt undersökt av veterinärerna. Hon led av blodbrist som hon behandlades för. Veterinärerna avlägsnade även hennes nosring.

Björnar som Rani får sin nos genomborrad med en tjock nål, så att nosringen kan pressas igenom skinnet. Det sker utan bedövning och är extremt smärtsamt. Sedan kontrollerar ägarna sina björnar genom att dra hårt i repet till nosringen, så att smärtan når björnens känsliga nos.

När Rani vaknade upp från sin narkos och upptäckte att nosringen och repen var borta verkade hon genast mer bekväm.

Vi slutar inte förrän den sista björnhetsen är över 

Rani har nu funnit sig till rätta i karantänen. Här ska hon vara tills hon är tillräckligt frisk och kan släppas ut i reservatet där de andra räddade björnarna lever.

1018121

Vi fortsätter arbetet med att sätta stopp för den brutala björnhetsen i Pakistan. När vi startade vårt arbete i Pakistan för 20 år sedan hölls runt tusen kamper om året. 2016 var det mindre än 10. Och vi slutar inte förrän den sista björnen är räddad.

Läs mer om vårt arbete för att stoppa björnhetsen >>

Se hur vi har räddat dansbjörnen Maya >>

När vi startade vårt arbete i Pakistan för 20 år sedan hölls runt tusen kamper om året. 2016 var det mindre än 10. Och vi slutar inte förrän den sista björnen är räddad.

Läs mer..