Ge en testamentesgåva - herobild

Ge en testamentsgåva

Ditt arv kan ge djuren en bättre framtid.

En testamentsgåva till World Animal Protection är en gåva till de djur som lever i utsatthet och lidande. 

Du kan, gratis och utan förpliktelse:
•    Beställa eller ladda ner vår testamentsfolder
•    Få juridisk rådgivning via telefon, e-post eller chatt
•    Upprätta ett korrekt testamente

    
Efter att du har tagit hand om dina nära och kära, varför inte stödja en organisation som du tycker om.

 

Att skriva ett testamente är djupt personligt och något som kanske inte känns nödvändigt. Men det är du själv som bestämmer vem som ska ärva dina tillgångar och ett testamente är en garanti för se till att din yttersta vilja om hur din kvarlåtenskap ska fördelas följs. 

Idag är det många som väljer att inkludera en organisation i sitt testamente. Det är ett sätt att se till att den organisation man följt genom livet kan fortsätta sitt arbete även om man själv inte längre finns med.

Vi samarbetar med den juridiska digitaltjänsten Jurio. På deras hemsida kan du upprätta ett skräddarsytt testamente på under 15 minuter – var och när det passar dig. Du kan även få juridisk hjälp och svar på dina frågor via telefon, e-post eller chatt. Och bäst av allt: när du inkluderar World Animal Protection i din sista vilja blir hela testamentet gratis!

Om du vill prata med vår generalsekreterare Roger Pettersson så kan du ringa till honom. Du når Roger på tel 08-617 79 71. Roger kan berätta mer för dig om vad vi arbetar med och hur vi stoppar djurs lidande. Han kan också berätta om hur vi hanterar testamentsgåvor.

Låt din kärlek till djur leva vidare

Vill du hellre att vi skickar testamentsfoldern hem till dig kan du beställa den här.

Beställ testamentsfolder

Frågor & svar

Varför ska jag skriva ett testamente?

Utan testamente bestämmer lagen vem som ska ärva dig, och hur arvet ska fördelas. Exempelvis ärver aldrig sambor varandra, eventuella barn ska dela exakt lika på arvet, och har man barn utanför sitt nuvarande äktenskap finns risken att särkullbarn kräver ut sin del av arvet direkt – vilket gör den efterlevande personen ekonomiskt sårbar. 

En annan konsekvens är att arvegodset inte blir till enskild egendom. Med andra ord kan dina arvingar förlora delar av arvet i en skilsmässa. 

Vem ärver mig om jag inte skrivit ett testamente?

Som utgångspunkt fördelas ditt arv enligt den svenska arvsordningen. Något förkortat kan ordningen förklaras så här: 

  1. I första hand ärver din make och/eller eventuella särkullbarn. Om du inte är gift, eller om din make går bort innan dig går arvet till barn, barnbarn eller barnbarnsbarn.
  2. Har du inga barn går arvet till dina föräldrar. Om de inte är vid liv går arvet till syskon och halvsyskon, eller dina syskonbarn.
  3. Om du varken har föräldrar, syskon eller syskonbarn i livet går arvet till mor- och farföräldrar. Om de inte lever går arvet till dina föräldrars syskon. 
Kan jag testamentera precis hur jag vill?

Nja, det finns vissa regler att förhålla sig till. Bland annat kan dina barn aldrig bli helt arvlösa. Barn, barnbarn och barnbarnsbarn har alltid rätt att få ut sin laglott. Det är hälften av vad arvingen skulle ha fått enligt arvsordningen. 

Kan jag ändra eller återkalla mitt testamente?

Ja. För att återkalla testamentet räcker det att du förstör det. Informera gärna de som var vittnen. För att göra ändringar i testamentet kan man skapa ett helt nytt testamente som antingen ersätter eller gäller tillsammans med det gamla testamentet. Det är enklast att helt ersätta det gamla. 

Varför kan man inte testamentera en andel av kvarlåtenskapen om man har barn?

Med Jurios testamente kan du som har barn testamentera ett valfritt belopp till välgörenhet. Att testamentera bort en specifik summa kallas för ett legat. 
När man testamenterar en procentandel av sin kvarlåtenskap till en organisation, så blir organisationen delägare i dödsboet. Det innebär att den behöver involveras i beslut som ska fattas och åtgärder som ska genomföras, som att tömma den avlidnes bostad på möbler och avsluta abonnemang. Så är inte fallet när man ger ett legat. Då får organisationen sitt bidrag, utan att involveras i förvaltningen av dödsboet. 

De flesta vill göra hanteringen av sitt dödsbo så smidig som möjligt för sina barn. Därför ges möjligheten att testamentera legat, men inte en procentandel av sin kvarlåtenskap

Skriv ditt Testamente via oss

Skriv ditt Testamente

Helt gratis via oss

Upprätta ett testamente helt gratis

Ett långt tryggt björnliv 

 

Gina var bara en liten unge när hon och fyra andra björnar räddades från en djurpark och från ett liv i fångenskap. Det var för över tio år sen. Sedan dess har hon njutit av tryggheten i reservatet Libearty i Rumänien.

 

Gina och hennes kompis Sophia slipper en livstid bakom galler i en trång bur tack vare gåvor som djurvänner har lämnat efter sig i sina testamenten – djur i reservat behöver stöd och vård i många år. Testamentsgåvor ger det långsiktiga stöd som dessa djur behöver. Gina älskar att springa runt och att klättra i träd, hon når toppen på rekordtid. Man ser ofta Gina och Sophia högt upp under trädens grenar.  

 

Varje år ger vi björnar som Gina - och tusentals andra djur, ett bättre liv. För oss är varje djur som lider ett djur för mycket. Över hela världen kämpar vi för att stoppa djurplågeri och skapa bättre välfärd för vilda djur, lantbruksdjur och djur som drabbats i katastrofer.  

 

Ditt arv kan ge djuren en bättre framtid  

 

En testamentsgåva till World Animal Protection är en gåva till de djur som lever i utsatthet och lidande. Den ger oss ökade möjligheter att arbeta för ett bättre djurskydd i världen och din kärlek för djur får leva vidare.  

 

Du kan, gratis och utan förpliktelse, beställa vår testamentsfolder. Den innehåller allmänna råd om vad man bör tänka på när man skriver sitt testamente. Du kan även chatta, maila eller ringa och prata med en jurist  i 15 minuter samt upprätta ett juridiskt korrekt testamente direkt på vår hemsida  – allt detta är helt gratis om du inkluderar en gåva till djuren. 

 

Att skriva ett testamente är djupt personligt och något som kanske inte känns nödvändigt. Men det är du själv som bestämmer vem som ska ärva dina tillgångar och ett testamente är en garanti för att din yttersta vilja följs.  Idag är det många som väljer att inkludera en organisation i sitt testamente. Det är ett sätt att se till att den organisation man följt genom livet kan fortsätta sitt arbete även om man själv inte längre finns med. 

En testamentsgåva / testaments till World Animal Protection är en gåva till de djur som lever i utsatthet och lidande.

Vad inspirerade Heidi och Michael att skydda djur i sitt testamente?

Heidi och hennes man Michael har länge tyckt att alla djur förtjänar ett liv värt att leva och har en stark filosofi när det kommer till djurens välfärd. Vi vill att den värld vi lever i ska vara en där de utsatta skyddas, inte utnyttjas.

Heidi säger: "Michael och jag har varit väldigt bekymrade över djurens välfärd i hela våra liv. Vi tycker att våldet, den fysiska och psykiska misshandeln, och den allmänna bristen på medkänsla för djur i vårt samhälle är skrämmande. Fler och fler vetenskapliga studier visar (och alla som har haft ett husdjur vet redan) att djur har egna personligheter och att de har känslor och behov som liknar människors."   

Heidi och Michaels kärlek och respekt för alla djur utvecklades tidigt i deras liv. Som unga vuxna ledde deras växande medvetenhet om djurens lidande, särskilt inom jordbruket, dem att bli veganer som del av en hälsosam och mycket aktiv livsstil. Deras helhetssyn på djurens välbefinnande gäller även vården av deras husdjur.   

Heidi och Michael adopterade sin katt Calli från ett katthem när hon var bara två år gammal. Hon var en älskad medlem av deras familj tills hon gick bort vid 15 års ålder. Deras vision om en snällare värld ledde till att de blev givare hos World Animal Protection. "World Animal Protection förespråkar medkänsla för alla djur, både vilda och tama, och gör skillnad i djurskyddsområden som är viktiga för oss."  

Heidi och Michael
Heidi och Michael

Heidi och Michael gav sin första gåva 2007 och fortsätter att stödja World Animal Protection med gåvor varje år. Dessa generösa djurvänner räddar även djur när akuta behov uppstår, som vår akutinsamling för djur som drabbades av bränderna i Australien.  

"Djur har ingen egen röst och kan inte försvara sig i dagens värld; de är sårbara och vi vill att den värld vi lever i ska vara en där de utsatta skyddas, inte utnyttjas. World Animal Protection hjälper och skyddar djur i vårt namn.”  

Nyligen skrev Heidi och Michael in World Animal Protection som förmånstagare i sina testamenten. De vill vara säkra på att deras stöd till World Animal Protection kommer att fortsätta och bli en del av det de lämnar efter sig.  

"Jag hoppas att vår gåva kommer att göra två saker", säger Heidi, "hjälpa direkt djur i nöd och öka medvetenheten i vårt samhälle om djurens lidande. Det kommer att uppmuntra större medkänsla för alla djur, inte bara våra husdjur".  

Med sina testamenten kommer Heidi och Michael att fortsätta att stå upp för djur, både vilda och tama. Vi frågade dem vad de skulle säga till alla som kanske funderar på att lämna en gåva i sitt testamente: ”Tänk på de liv som alltför ofta räknas bort som oviktiga eller bara betraktas i termer av mänsklig nytta; de liv som är lika vackra, unika, levande, förtjänta och medvetna som våra."  

Vi är tacksamma för Heidi, Michael och alla våra supportrar. Dessa gåvor hjälper kampen för att skapa en ljusare framtid för alla djur. Om Heidi och Michaels berättelse inspirerade dig kan du upprätta ett skräddarsytt testamente på under 15 minuter – var och när det passar dig. Och bäst av allt: när du inkluderar djuren i din sista vilja blir hela testamentet gratis!