Grind - Faroe Islands

Den brutala drevjakten på valar fortsätter i Färöarna

Nyheter

Havet vid Färöarna färgas återigen rött av blod. En ny säsong av den mycket kontroversiella valjakten har börjat. Hittills har runt 180 grindvalar dödats.

Gitte Buchhave, som leder World Animal Protections danska kontor, säger:

”Det är verkligen beklagligt att vi återigen tvingas bevittna hur dessa mycket känsliga och intelligenta djur utsätts för den grymma drevjakten i Färöarna. Den borde omedelbart stoppas!”.

Valar slaktas i Färöarna

Inom loppet av en månad har två grupper av valar slaktas i Färöarna, som är en självstyrande del av Danmark. I Klaksvig dödades omkring 40 grindvalar med den hårt kritiserade drevjaktsmetoden med båtar, som driver in valarna mot land så att de inte kan komma undan jägarnas knivar.

Sedan drevs en flock på över 200 grindvalar in i den trånga viken vid Hvannasund. Enligt Sea Shepherd, som dokumenterade den blodiga händelsen, dödades omkring 140 valar – medan resten av valarna maktlösa tvingades se på när jägarna slaktade deras flockmedlemmar.

Blöder långsamt till döds

Under drevjakten jagas valarna in mot grunt vatten och dras sedan brutalt in mot land – bland annat genom att krokar sätts fast i deras andningshål, vilket givetvis kan orsaka mycket smärta.

Därefter hugger jägarna valarna i nackarna med en kniv. Tanken är att kniven ska hugga av ryggraden och större blodkärl så att valarna snabbt dör inom några sekunder. Men det finns fruktansvärda ögonvittnesskildringar av hur valar drunknat eller långsamt blöder till döds, medan andra valar kämpar för sina liv bredvid dem.

Valar slaktas i Färöarna

Rapporten ”Unravelling The Truth – Whale Killing on The Faroe Islands”, utgiven förra året av sju djurvälfärds- och havsmiljöorganisationer, drar slutsatsen att kniven som används av jägarna på Färöarna troligen förlamar valarna, men ”med all sannolikhet är det inte smärtfritt". Rapportförfattarna konstaterar att ”Valarna dör vanligtvis medan de långsamt förblöder”.

Gitte Buchhave säger:

”Vi har upprepade gånger uppmanat de ansvariga på Färöarna och bett dem att vidta åtgärder mot dessa helt oacceptabla drevjakter, som ofta orsakar långvarig smärta för djuren. Det här hör inte hemma i ett modernt samhälle. Det är groteskt att det är tillåtet att utsätta djur för så svår ångest och extremt lidande”.  

 

Din hjälp är livsviktig

World Animal Protection arbetar för att stoppa djurs lidande både i Sverige och andra länder. Vi fokuserar särskilt på att hjälpa djuren i livsmedelsindustrins djurfabriker och se till att vilda djur får leva i frihet i sina naturliga livsmiljöer.

Insatserna för djuren är beroende av frivilligt stöd och hade inte varit möjliga utan gåvogivare. Tillsammans är vi World Animal Protection.

Var med och skapa en djurvänligare värld!

Ja, jag vill hjälpa djur  

Läs mer..

Inspirerande seminarium om djurvänlig turism

Nyheter

Många representanter för resebranschen deltog i svenska World Animal Protections seminarium i Stockholm om djurvänlig turism. Det blev en mycket inspirerande presentation av vad branschen kan göra för att skydda vilda djur.

172 000 kräver att Thailand förbjuder elefantavel

Nyheter

Tusentals elefanter tvingas i dag leva onaturliga liv i fångenskap för att underhålla turister i Thailand. World Animal Protection har därför överlämnat 172 000 namn från Sverige och 25 andra länder till den thailändska regeringen för att förhindra att elefanter föds in i lidande i turistindustrin.

Australien förbjuder export av levande får till havs

Nyheter

Viktig framgång för Australiens får: Från och med den 1 maj 2028 kommer det att bli olagligt att exportera levande får från Australien till havs. World Animal Protection har under många år arbetat för att den grymma exporten ska stoppas.