Voldsomme brande har hærget Argentina siden november måned. Vi har sat ind med akut hjælp til dyrene

Argentina i lågor: Vi hjälper djuren

Nyheter

Våldsamma bränder har härjat i Argentina sedan november. Över 70 000 kor och annan boskap har redan dött. Vi har satt in akuthjälp till djuren.

”Det var fruktansvärt att höra djurens råmanden”

”Hele betesmarken på 2 700 hektar brann upp på bara 45 minuter! Hur kan vi hjälpa våra djur?" Marcelo Storani är en lokal uppfödare som drabbades av branden.

"Jag visste att elden närmade sig, så jag stängde in de flesta av mina djur på fält där det fanns vatten men inga träd, buskar eller annat brännbart material. Det räddade dem.”

Trots det miste Marcelo 50 av sina 180 djur innan hon hann få ihop hela hjorden.

”När branden kom sprang jag runt och öppnade alla grindar till min egendom, så att djuren skulle kunna söka sin tillflykt här. Jag såg kor och deras kalvar komma springande mot stängslet som skiljer min egendom från motorvägen. De brann, kalvarnas öron rykte och kornas klövar gav efter under dem,” berättar hon märkbart berörd och fortsätter:

”Jag visste att jag skulle kunna rädda dem om jag bara kunde klippa hål i stängslet. Men det var tät trafik på motorvägen och jag kunde nästan inte se genom röken, så jag kom inte åt staketet. Jag tvingades låta dem dö. Det var förfärligt att höra deras råmanden.”

1018800

Akut behov av mat och veterinärvård

En stor del av betesmarkerna i Argentina har förstörts av de stora bränderna, så det finns inte tillräckligt med mat kvar åt djuren som har överlevt. Vi ser därför till att 100 000 djur får foder fullt med fibrer, proteiner, mineraler och vitaminer.

Samtidigt ser vi till att alla de djur som fått brännskador eller andningsbesvär får veterinärvård.

Aldrig förr har det brunnit som denna gång

”Hästar är de första som dör eller bränns. De tappar orienteringen när de märker att elden närmar sig och sparkar mot lågorna. Så hästarna är de första som ska flyttas till säker mark.”

Det berättar en annan lokal boskaps- och hästuppfödare, Fabian Altamirano, som förlorade 15 av sina 140 djur i branden.

”Vi har överlevt tidigare bränder men ingen som denna. Några av djuren hade brännskador, andra var döda. Vi stod med 10 föräldralösa kalvar och vi hade inte tillräckligt med mat åt alla djur. Men tack vare maten som vi har fått behöver våra djur inte svälta.  Nu hoppas vi på massor av regn så att gräsplantorna börjar växa igen.”

1018720

Vi hjälper kor, hästar, getter och får

Bland de djur som vi hjälper med foder och veterinärvård är 90 000 boskap, 2 000 föräldralösa kalvar, 5 000 hästar och 3 000 getter och får. Med vår insats kan djuren överleva de närmaste 4–6 månaderna även om de inte har någon betesmark.

Lokalbefolkningen hoppas på massor av regn, så att gräset börjar växa igen. På några områden kommer det dock ta flera år innan det sker.

1018660

Tack vare gåvor kan vi finnas på plats och hjälpa djuren vid naturkatastrofer som denna. Vill du också hjälpa till? Stöd vårt katastrofhjälpsarbete - ge en gåva idag >>

Du kan också SMS:a Animal 150 (för en gåva på 150kr) eller Animal 400 (en gåva på 400kr). Eller Swisha valfri summa till 9001744, skriv då "Katastrof" som meddelande. 

Vi stod med 10 föräldralösa kalvar och vi hade inte tillräckligt med mat åt alla djur. Men tack vare maten som vi har fått behöver våra djur inte svälta. - Fabian Altamirano, boskaps- och hästuppfödare

Läs mer..