9 saker du behöver veta om elefantridning

9 saker du behöver veta om elefantridning

Nyheter

Att rida på en elefant eller se show med vilda djur är fortfarande en semesterdröm för många som turistar i Asien. Men verkligheten är en mardröm för elefanterna som tvingas vara turistunderhållning.

1. Elefanter är inte domesticerade (alltså genetiskt utvalda för att vara beroende av och leva vid sidan av människor, som hundar och får). De är i grunden vilda djur.

2. Deras vilda natur och imponerande fysiska styrka gör elefanter svåra att träna för att låta sig ridas på eller uppträda. Den traditionella träningsprocessen, känd som ‘phajaan’, låter små elefantungar svälta och plågas för att bryta ner deras vildhet.

1016654_elefantunge_upptrader

3. Elefanter är bland världens mest intelligenta djur, med ett starkt behov av att vandra och utforska. Men de som används i underhållning är ofta fastkedjade och hålls på små ytor. Det leder till intensiv psykologisk stress, sjukdomar och repetitivt beteende.

4. De flesta turister betalar för att komma nära elefanter eftersom de älskar vilda djur – men 80% lämnar positiva recensioner för anläggningar med dålig djurvälfärd. Bakom den ljusa fasaden och de fiffiga tricken finns livstids djurplågeri i det fördolda.

1018772_elefant_kedjad

5. Selfies är inte harmlösa souvenirer – den anläggning som tillåter dig att röra eller ta en selfie med ett vilt djur i fångenskap tjänar pengar på djurplågeri.

6. Även i djurparker med hög djurvälfärd lever elefanter hälften så länge som elefanter i det vilda. I turistattraktioner med dålig djurvälfärd är misshandel, försummelse, ensamhet och dålig föda några av faktorerna som kan bidra till elefanters minskade livslängd.

1018459_elefant_kedjad_fot

7. Trots att man säger sig avla elefanter i fångenskap beräknas så många som 75% av vuxna elefanter som används som turistunderhållning ha rövats från det vilda. Avel i fångenskap eldar på den illegala handeln med vilda djur eftersom det ökar efterfrågan på dessa utrotningshotade djur.

8. Elefantungar lever nära sin familjegrupp – och tragiskt nog beräknas upp till 3 beskyddande honor dödas för varje elefantunge som säljs av tjuvjägare till turismen.

1016650_thailand_elefant_carry_tourist_show

9. Det finns något du kan göra. Stöd vår kampanj för vilda djur genom att dela den här listan för att föra fram budskapet: Elefanter är vilda djur - inte underhållare.

Läs mer om vårt arbete för att rädda vilda djur som plågas i underhållningsindustrin.

1018327_vilda_elefanter

Elefanter är vilda djur - inte underhållare

Läs mer..