Bättre välfärd vid kycklinguppfödning är inte så dyrt som du tror

Bättre välfärd vid kycklinguppfödning är inte så dyrt som du tror

Nyheter

Vår rapport Valuing Higher Chicken Welfare visar att högre djurvälfärd för slaktkycklingar är mycket billigare än man tidigare trott, skriver Jonty Whittleton, globalt ansvarig för arbetet med kycklingar.

”Ett misslyckat system för livsmedelsproduktion”

Miljarder kycklingar föds upp varje år under trånga, fabriksliknande förhållanden. Genetiskt utvalda för att växa snabbt blir de ofta för tunga för att benen ska orka bära kroppen. Dessa kycklingar föds för att lida. Kombinationen av alltför snabb tillväxt och trånga, karga förhållanden ligger till grund för allvarliga psykiska och fysiska skador.

Är högre välfärd för slaktkycklingar för dyrt?

Kycklingindustrin hävdar att det kostar för mycket att byta till vänligare och bättre välfärdsmetoder. Vi var inte övertygade så vi samarbetade med det världsberömda universitetet i Wageningen i Nederländerna för att undersöka saken vidare.

Experter inom jordbruk och näringsliv genomförde en ekonomisk välfärdsanalys av konventionella och högre välfärdssystem på fem marknader i Nederländerna, USA, Brasilien, Kina och Thailand. De tillhör de största kycklingproduktionsländerna, har flest inhemska konsumenter och exporterar mest kycklingkött.

Vi undersökte också vad konsumenterna tyckte om kycklingvälfärden på dessa marknader. Vi ville veta om konsumenterna skulle vara villiga att betala mer för en högre välfärdsprodukt, med högre kvalitet.

1022029_0

Bättre välfärd för kycklinguppfödning är inte så dyrt som tidigare antagits

Forskningen visar att byta från en industrilokal till en inomhusgård med bättre välfärd ökar produktionskostnaderna med endast 0,6–0,9 euro per kg levande fågel. Detta innebär en ökning på endast 6,4–13,4 % över konventionella produktionskostnader, vilket är mycket lägre än de tidigare förutspådda kostnadsökningarna på upp till 49 % som nämns i den amerikanska branschfinansierade studien Elanco Animal Health (2015).

Efterfrågan på högre välfärd för kycklingar växer

Vi fick även reda på att konsumenternas efterfrågan på högre välfärd för kycklingar ökar i hela världen i en takt som producenter och detaljhandlare inte kan ignorera. Konsumenterna är i allt högre grad oroade över de dåliga förhållandena för kycklingar och konsumenterna är villiga att betala mer för högre välfärd.

I genomsnitt skulle mer än 60 % av kycklingkonsumenterna som har undersökts globalt (i en bredare studie av 14 länder) vara villiga att betala för högre välfärdsprodukter av bättre kvalitet.

Förbättra livet för miljarder kycklingar

De lösningar som föreslås för att ge industriellt uppfödda kycklingar bättre liv är enkla och effektiva och stöds av robusta vetenskapliga bevis. Förbättringarna inkluderar:

  • Använda kycklingraser som växer i en friskare och mer balanserad takt
  • Ge kycklingar mer utrymme och naturligt ljus
  • Ge kycklingar föremål som håller dem friska och aktiva, som höbalar och sittpinnar

Vissa företag engagerar sig redan för att förbättra livet för kycklingar

Att byta till bättre välfärd kan medföra flera fördelar för företag och konsumenter, förutom för kycklingarna. Nyligen tillkännagav KFC-filialer i sex europeiska länder ett stort åtagande för att förbättra välfärden för kycklingar år 2026. Detta var tack vare ert stöd. Tack!

1024719_0

Läs hela rapporten från KFC här

Vi har nu en verklig möjlighet att förbättra livet för miljarder kycklingar i hela världen. Högre välfärd inomhus är realistiskt. Det öppnar dörrar för affärsmöjligheter världen över. Det ger kritiska konsumenter vad de vill ha och gör att producenter och detaljhandlare kan visa att de bryr sig om djurskydd tillsammans med sina kunder.

Det viktigaste är att de kan bidra till en stor förändring för kycklingar.

Kostnad är inte en ursäkt för djurplågeri

Våra resultat innebär att miljarder kycklingar runt om i världen varje år kan fasas ut från grymma intensiva system eftersom höga kostnader inte längre kan användas som en ursäkt av restauranger, detaljhandel och producenter. Med tanke på de likartade metoder som används inom kycklingproduktion världen över finns det anledning att tro att kostnadsökningen för högre välfärdssystem kommer att vara liknande på andra marknader.

Med ditt stöd arbetar vi ständigt för att nå ut för att förbättra för djuren.

Vissa företag engagerar sig redan för att förbättra livet för kycklingar

Läs mer..