Palmmårdar hålls instängda för att locka turister

Palmmårdar hålls instängda för att locka turister

Nyheter

Efterfrågan på världens dyraste kaffe Kopi Luwak är enormt hög på grund av turismen.

Kopi Luwak tillverkas över hela Bali, av palmmårdar som infångas illegalt. De hålls ofta i små kala burar, så att de kan producera gourmetkaffe till besökande turister.

Kaffet med den säregna smaken, i folkmun kallat bajskaffe,  kan kosta så mycket som 100 dollar för en enda kopp. Det är redan populärt hos kaffedrickarna runt om i Europa och USA. Palmmårdarna äter först kaffebönorna. Sedan samlas katternas avföring in, kaffebönorna plockas ur och behandlas för att sedan säljas som Kopi Luwak.

civet_news1

Våra undersökningar visar att över 16 olika plantager har, bara under de senaste 5 åren, dykt upp utmed den populära turistvägen mellan Gianyar och Bangali på Bali. Studien avslöjar:

  • De 16 nya plantagerna byggdes för internationella turister som besöker Bali
  • 14 av de 16 plantagerna har palmmårdar i burar och producerar kaffet på plats
  • De två plantagerna som inte producerar kaffet på plats bekräftade att de höll palmmårdar i burar endast som en turistattraktion, för att visa för turisterna hur kaffet tillverkas

Djuren tillfångatas och sätts i väldigt små burar. Golven, som är gjorda av ståltråd, skär in i tassarna. Många av kaffeplantagerna är outbildade i djurskötsel, så palmmårdarna blir ofta sjuka och många dör i förtid. 

Roger Pettersson, generalsekreterare på World Animal Protection Sverige, säger: ” - - - Tjuvskyttar jagar palmmårdar och sätter dem i små burar, bara för att dra till sig turister som är nyfikna på hur Kopi Luwak görs. När turisterna ser djuren i bur blir de övertygade om att de dricker äkta kopi luwak som en del av deras rundtur. Sorgligt nog är många turister blinda för den grymhet som är förknippad med Kopi Luwak. Turisterna till och med köar för att ta bilder, som de kan dela på sociala medier."

civet_news2

Första gången vi visade grymheten bakom Kopi Luwak var 2013. Resultatet blev att samtliga svenska återförsäljare tog bort Kopi Luwak från sina hyllor och tillförlitliga certifieringar inrättades.

- Vi uppmanar nu turister att under sin semester undvika kopi luwakplantager med palmmårdar i bur. De turister som känner sig lockade kan välja ett ”burfritt” Kopi Luwak istället. Det är bra för vilda djur, för miljön, bra för kaffe-experter och bra för landsbygden, som kan fortsätta att tjäna pengar på turisterna, säger Roger Pettersson. 

Minst en av anläggningarna i rapporten finns på TripAdvisor, där den får mycket goda recensioner. För att få TripAdvisor att sluta marknadsföra och sälja biljetter till attraktioner med dålig djurvälfärd, skriv under vår namninsamling här >>

Tjuvskyttar jagar palmmårdar och sätter dem i små burar, bara för att dra till sig turister som är nyfikna på hur Kopi Luwak görs.

Läs mer..