BEES

Flera framgångar för djuren

Blogg

Skrivet av

Tack för att du är med och skapar en djurvänligare värld! Vårt arbete för djuren hade inte varit möjligt utan de viktiga gåvorna från supportrar som du. Det är alla vi tillsammans som är World Animal Protection.

Här är en uppdatering om vad World Animal Protection nyligen har kunnat göra i arbetet för att minska djurens lidande, tack vare det djurvänliga stödet från dig och andra engagerade djurhjälpare.

Kampanj för elefanter i Indien

Vi har kampanjat mot det grymma utnyttjandet av elefanter i Indien. World Animal Protections kontor i landet höll en serie evenemang i Jaipur, som är huvudstad i delstaten Rajasthan i nordvästra delen av landet. De har bidragit till att öka den allmänna kunskapen om vilket lidande vilda djur i fångenskap utsätts för. Vi kräver dessutom att delstatsregeringen stoppar utnyttjandet av elefanter som riddjur och i stället se till att de respekteras och skyddas där de hör hemma – i sina naturliga livsmiljöer i frihet.

Protest mot troféjakten i Sydafrika

Vi kräver ett slut på den grymma troféjakten på vilda djur i Sydafrika. Bakgrunden är att den sydafrikanska regeringen har bestämt sig för att öka och profilera troféjakten som hållbar turism i landet. En undersökning World Animal Protection gjort visar glädjande nog att en betydande majoritet av både internationella turister och sydafrikaner tar avstånd från den sydafrikanska regeringens inställning till troféjakt.

Undersökningen talar med andra ord starkt för att ett stopp för troféjakten och en satsning på djurvänlig turism i stället, har stor potential att förbättra Sydafrikas dragningskraft som ett ansvarsfullt turistland för djurvänliga upplevelser. Ett trettiotal stora internationella researrangörer har också protesterat mot troféjakten.

Cecil the lion

Krav på systemskifte bort från djurfabrikerna

I rapporten ”Climate change and cruelty”, visar vi att djurfabrikerna både innebär ett enormt lidande för djuren och stora utsläpp av klimatförändrande växthusgaser. I Storbritannien, Nederländerna, USA och Brasilien slaktas varje år omkring 69 miljarder kycklingar och utsläppen från den här produktionen av kycklingkött motsvarar utsläppen från 29 miljoner bilar under ett år. Vi förespråkar ett genomgripande systemskifte av livsmedelsproduktionen bort från djurfabrikerna.

Uppmaning till djurvänliga investeringar

Vi uppmanar de mäktiga utvecklingsbankerna att bidra till den här förändringen bort från djurfabriker med sina stora investeringar. World Animal Protections rapport ”Closing the financing gap”, dokumenterar hur utvecklingsbanker i dag i stället står för mångmiljardinvesteringar i djurfabriker. De stora, ofta statligt styrda, utvecklingsbankerna skulle kunna vara viktiga aktörer för att omfördela finansiellt stöd från djurfabriker till mer hållbara, växtbaserade livsmedelssystem. Statliga utvecklingsbanker har under de senaste tio åren investerat minst 45 miljarder kronor i djurfabriker.

Pregnant pig resting in a higher welfare indoor farm in the UK

I Sverige har vi uppmanat den stora statliga Andra AP-fonden att avbryta sina miljoninvesteringar i JBS, en av världens största köttproducenter med kopplingar till skogsskövlingen i Brasilien.

Bättre djurvälfärd i Sydostasien

World Animal Protections team i Thailand anordnade en workshop för att förbättra djurvälfärden för kycklingar och andra djur i lantbruket, i samarbete med lokala sydasiatiska organisationer. Deltagare kom från Filippinerna, Indonesien, Vietnam och Thailand för att berätta om sina projekt, dela kampanjerfarenheter och inspirera varandra för att skapa bättre djurvälfärd och hållbarare livsmedelssystem.

Tillsammans skapar vi en djurvänligare värld

Vi är mycket tacksamma för ditt stöd. Din hjälp är livsviktig. Tillsammans skapar vi en djurvänligare värld. World Animal Protection är en av världens största djurvälfärdsorganisationer. Vi arbetar för att stoppa djurens lidande och skapa en hållbar planet för alla. Vi har kontor i Sverige och 13 andra länder i Europa, Afrika, Asien, Oceanien, Nord- och Sydamerika och är verksamma i ett femtiotal länder. 

World Animal Protection arbetar både med opinionsbildning och att praktiskt hjälpa djur. Vi har kontakter med många olika typer aktörer, som FN, EU, regeringar, organisationer och företag och stödjer insatser på plats för att hjälpa utsatta djur.

Vårt arbete är särskilt fokuserat på vilda djur och djur i livsmedelsindustrin. Vi vill stoppa djurens lidande i livsmedelsindustrins djurfabriker och se till att vilda djur får leva i frihet i sina naturliga livsmiljöer, i stället för att utnyttjas som exempelvis sällskapsdjur eller underhållning i turistindustrin.

Våra insatser för djuren innebär också att vi bidrar till att lösa de globala utmaningarna, med klimathotet från djurindustrins utsläpp av växthusgaser och allvarliga folkhälsoproblem på grund av smittspridning mellan djur och människor.