Julhälsning från vårt rumänska björnreservat

Julhälsning från vårt rumänska björnreservat

Blogg

Skrivet av

Visst går det att rädda vilda djur från tjuvjakt, olaglig handel och skadlig underhållning! Det är vårt björnreservat i Rumänien ett bevis på.

De senaste tio åren har vi tack vare stöd från dig och andra Animal Protectors räddat 87 björnar från värsta tänkbara förhållanden.

Vi började samarbeta med Asociatia Milioane de Prieteni (AMP) under 2005 för att bygga Europas största björnreservat. Det har mycket hög djurvälfärd och alla de räddade björnarna kan umgås med varandra och bete sig naturligt. Reservatet har också, med sitt goda exempel, påverkat synen på hur björnar ska behandlas i Rumänien.

Graeme kan äta hur mycket han vill

Graeme rövades bort från naturen när han var en björnunge för över 20 år sedan. Han fick växa upp i en liten bur för att underhålla ett gruvbolags kunder tills han skänktes till en djurpark. Där placerades han i en ännu mindre bur som hämmade hans naturliga beteende och det enda han gjorde var att gå runt i cirklar. Han tvingades kämpa med de andra instängda björnarna för lite matrester och kunde aldrig äta sig mätt.

Den eviga bristen på mat gjorde att Graeme aldrig kunde göra det som är naturligt för björnar – att gå i ide på vintern. Nu lever han i reservatet och kan äta hur mycket han vill och gå i ide i reservatets lyor.

graeme1115


Graeme vilar ut i reservatet - efter bilden togs har Graeme första gången någonsin gått i vinteride.

Terra och Pluto njuter av sitt nya hem

Terra och hennes unge Pluto räddades från en vanskött djurpark. Det tog oss två års ihärdigt arbete tillsammans med AMP innan vi kunde rädda dem. Terra och Pluto lever nu goda björnliv långt från tillvaron i de små, rostiga burarna i djurparken som var deras hem.

Deras nuvarande inhägnad är komplett med en stor lya, en djup bassäng, höga träd och täta snår. Här stannar de till 2016 när Pluto fyller två år. Det är  då björnungar i det vilda blir självständiga. Då flyttas Terra och Pluto till en större inhägnad där de får möjlighet att träffa andra björnar och lära sig leva tillsammans med dem.

terrapluto1115


Terra och Pluto utforskar reservatet.

Tack vare dig!

Vi vill passa på att tacka dig: Ditt stöd som Animal Protector har gjort att vi kunnat bygga reservatet, kunnat bygga ut det när det behövs och kunnat arbeta långsiktigt för att befria de björnar som verkligen behöver en ny tillvaro. Vi hoppas du kommer att vara med oss även nästa år.

Tillsammans med björnarna i reservatet önskar vi dig EN RIKTIGT GOD JUL!

zarnesti-below-1215


 

Skriv till oss om du har frågor om ditt månadsgivande, vill ändra adress eller annat.