A man with his young calf, which has received veterinary treatment at a World Animal Protection organised assessment in the Dolo district of Malawi following flooding.

Malawis djur hotas av sjukdomar

Nyheter

Vi hjälper över 100 000 djur i Malawi efter att en cyklon har medfört stora översvämningar i landet.

Cyklonen Chedza svepte längs Malawi i slutet av 2014 och förvärrade skadorna av redan extremt svåra skyfall. Det blev förödande för samhällen och djur i Malawi, särskilt i landets södra delar. Den 13 januari i år deklarerade Malawis president katastroftillstånd i 15 av landets 28 distrikt. I Malawi går de flesta djur lösa, så tack och lov kunde många av dem fly till högre belägna platser när de kände att översvämningen kom närmare.

Men regnet har efterlämnat ett stort antal problem med djurhälsa, som lunginflammation, sår, mjölkstockning och benröta, orsakat av den vattendränkta marken. Över en tredjedel av djuren i de fattigare hushållen i Chikwawa har drabbats av sjukdomar som en följd av översvämningen.

"Jag är djupt tacksam för att ni har hjälpt mina djur. Min familj och jag kan bara överleva om vi har våra djur", säger Ivos Chekiti som äger kalven på bilden. Förutom kalven har han 17 kor och 8 getter.

Vi har blivit ombedda av Malawis högsta veterinärchef att hjälpa samhällen och dess djur i regionen Chikwawa - arbeta sida vid sida med jordbruksdepartementet liksom distriktsveterinären.

De närmaste två veckorna kommer vi att bidra med medicin, avmaskningsmedel och veterinärhjälp till 111 840 djur:  21 240 boskap, 90 000 kycklingar, 500 getter och 100 hundar. Vi hoppas kunna bistå närmare 2 500 hushåll som har boskap och 7 500 som har kycklingar. Många familjer i Chikwawa är beroende av sina djurs hälsa för att kunna få mat men även betala skolavgifter och sjukvård. Så att hjälpa deras djur är nyckeln till deras återhämtning.

Läs mer om vårt arbete för katastrofdrabbade djur >>

De närmaste två veckorna kommer vi att bidra med medicin, avmaskningsmedel och veterinärhjälp till 111 840 djur.

Läs mer..