Elefanten Khai Dam bliver transporteret til sit nye hjem i Following Giants.

Kai Dams resa från turistindustrins helvete till ett elefantparadis

Blogg

Skrivet av

Tyvärr är elefanternas lidande i turistindustrin ett växande problem i Thailand. Men tack vare vårt thailändska kontor och generösa gåvogivare kan vi hjälpa elefanter i turistindustrin att få nya liv i djurvänliga reservat. En av de befriade elefanterna är Kai Dam.

Nyligen reste vår generalsekreterare Roger Pettersson och vår ambassadör bevarandefotografen Tom Svensson till Thailand för att dokumentera hur elefanterna har det. Då fick de träffa elefanten Kai Dam och höra historien om hans hjärtknipande levnadsöde.

Här kan du se Toms film med Kai Dam

Redan som liten fångades han in i naturen och tvingades att underhålla turister, för att hans ägare skulle kunna tjäna pengar på hans lidande. Sedan tvingades han uthärda 20 plågsamma år i misär i turistindustrin. Men nu har han till slut fått flytta från turistorten Surat Thani till till Following Giants, en djurvänlig anläggning som vi stöttar.  

Tom gladdes åt den tydliga förändring han kunde se när han följde transporten av Kai Dam till Following Giants:

”Det märktes så tydligt på Kai Dam att han förväntade sig att bli styrd vart han än skulle gå. Men när han kom in i Following Giants-reservatet fick han gå vart han ville och elefantskötaren gick i stället bakom honom. Det första han gjorde var att gå till vattnet och bada. Det var så tydligt hur hans kroppsspråk förändrades – från ganska stressad till väldigt lugn på bara en halvtimme!”  

Elefanten Khai Dam er på vej til sit nye hjem i Following Giants

Men det mest rörande var nog ändå när Kai Dam fick träffa de två elefanthonorna Mae Thongsuk och Jahn Lek. En av dem hade han umgåtts med som liten, men sedan skiljts ifrån. Tom kunde filma ett mycket kärt återseende med sin kamera:

De kände direkt igen varandra, det syns verkligen på filmen. Tänk att oväntat få återse en kär gammal vän efter att inte ha träffats på tjugo år!”

Det är helt uppenbart att Kai Dam trivs med sitt nya liv, långt borta från turistindustrins tvång och lidande. Kanske tyckte han att det var lite för varmt just när han blev filmad, för han viftade mycket med öronen för att kyla ner sig eftersom elefanter inte kan svettas.

Khai Dam i Following Giants

Following Gigants

Tom kunde lätt konstatera att elefanterna blev mycket väl omhändertagna i Following Giants: 

”Det är många små saker som visar att det här är ett bra ställe. Och det är så tydligt att ägaren Charae Sanghaw älskar sina elefanter.” 

Following Gigants hette fram till 2019 Eco-tourism Koh Lanta. Då var det en allt annat än rofylld plats för elefanter. Turister fick ha direktkontakt med elefanterna, rida på dem och bada med dem. När det inte var några turister där kunde elefanterna vara fastkedjade i timmar, utan skydd för solen.

Namnbytet till Following Gigants visar att det nu är ombytta roller: Människorna ska respektera elefanterna på deras villkor. Det viktiga är att elefanterna får utlopp för sina naturliga beteenden, som att fritt ströva omkring som de vill, beta, bada och umgås med varandra. Turister får inte längre ha närkontakt med elefanterna, utan bara titta på dem på ett respektfullt avstånd så att de inte blir störda.

Räddad elefant

Tillsammans skapar vi en djurvänligare värld

World Animal Protection är en av världens största djurvälfärdsorganisationer. Vi arbetar för att stoppa djurens lidande och skapa en hållbar planet för alla. Vi har kontor i Sverige och 13 andra länder i Europa, Afrika, Asien, Oceanien, Nord- och Sydamerika och är verksamma i ett femtiotal länder. 

Vi fokuserar särskilt på att stoppa djurens lidande i livsmedelsindustrins djurfabriker och se till att vilda djur får leva i frihet i sina naturliga livsmiljöer. Våra insatser för djuren innebär också att vi bidrar till att lösa de globala utmaningarna, med klimathotet från djurindustrins utsläpp och smittspridning mellan djur och människor.

Vårt arbete för en djurvänligare värld hade inte varit möjligt utan gåvorna från våra gåvogivare. Det är alla vi tillsammans som är World Animal Protection. Vi är mycket tacksamma för ditt stöd. Din hjälp är livsviktig.

Det är helt uppenbart att Kai Dam trivs med sitt nya liv, långt borta från turistindustrins tvång och lidande.

Läs mer..