Bjørnemoren og hendes to unger, der ankom til Libearty-reservatet i november.

Två björnmammor med ungar räddade i Rumänien

Blogg

Skrivet av

Två björnmammor och deras ungar räddades under slutet av förra året till tryggheten i det rumänska björnreservatet Libearty, som vi stöder. Det handlar om totalt sju björnar, som både hotades av svält och att bli byten för jägare.

De flesta björnarna i Libearty-reservatet i Rumänien kommer från ett eländigt liv i fångenskap. Men det händer också allt oftare att Libearty tar emot vilda björnar, som har hamnat i en farlig situation för att de kommit för nära inpå människor.

Om björnar i sin jakt på mat söker sig till områden bebodda av människor, kan det skapa rädsla för rovdjuren hos befolkningen och björnarna riskerar därför att bli skjutna. Ibland lämnas björnungar ensamma efter att deras mammor har skjutits. Då kan Liberty ingripa för att hjälpa ungarna, så att de förhoppningsvis som vuxna kan återvända till sin naturliga livsmiljö i naturen.

Andra gånger kan det vara en björnfamilj med mamma och ungar som har svårt att klara sig själv och därför får leva ett skyddat liv i reservatet. Det har hänt två gånger nu under hösten.

Björn i reservat i Rumänien

Sju nya björnar

I oktober anlände en femårig björnhona och hennes tre nio månader gamla ungar till Libearty-reservatet i Zarnesti, som drivs av vår lokala samarbetspartner Asociatia Milioane de Prieteni (AMP).

De fyra björnarna har nu fått ett alldeles eget område. Där kan de få den lugna tillvaro de behöver efter sina stressande upplevelser. De anställda studerar dem för att bedöma om de kommer att kunna klara sig själva om de någon gång i framtiden släpps ut i naturen igen.

I november kom sedan ännu en björnmamma till reservatet med sina ungar. Hon är sju år gammal och hade med sig två ungar på tio månader. Mamman hade råkat ut för en olycka och haltade på ett ben. Det gjorde det svårt för henne att skydda sina ungar och skaffa mat åt dem.

I ett desperat försök att hitta mat till ungarna hade hon gått in i ett område där det bodde människor, som bad myndigheterna att ingripa. Myndigheterna vände sig då till reservatet som skickade ut en insamlingsgrupp, som fångade in de rädda björnarna och förde dem i säkerhet i Libearty.

Tyvärr visade det sig att mammans skada är kronisk, så hon kommer därför inte att kunna släppas ut i naturen igen. Men i reservatet får hon ett så naturligt liv som möjligt bland stora ekar och svalkande dammar.

Björn i reservat i Rumänien

Över 130 björnar

Sedan 2005 har reservatet Libearty varit en rumänsk fristad för björnar, som lämnat ett liv av lidande bakom sig. Under åren har vår samarbetspartner AMP gett över 130 björnar ett nytt liv i frihet.

Vid staden Zarnesti mitt i Rumänien har björnarna ett stort ekskogsområde på 69 hektar att röra sig på. Libearty är världens största reservat för brunbjörnar. För närvarande har drygt 100 björnar ett tryggt hem här, med möjlighet att få utlopp för sina naturliga beteenden. De kan fritt ströva omkring i reservatet, simma, plaska i dammar och klättra i träd. Veterinärer finns på plats och ser till att björnarna får den vård de behöver och mat som är anpassad till varje björns behov.

För att kunna ta hand om alla björnar på ett bra sätt, behöver AMP inkomster på omkring 60 000 euro, motsvarande cirka 600 000 svenska kronor, varje månad. Verksamheten finansieras med stöd från World Animal Protection och andra organisationer, privata supportrar och genom att reservatet tar emot besökare.

Besökarna måste vara noga med att visa respekt för björnarna. För att se till att besöken sker utifrån björnarnas behov, delas besökarna upp i grupper på 50 personer som leds av reservatets egna guider. Varje år är det omkring 30 000 personer som kommer på besök.

Därför var det ett kännbart ekonomiskt avbräck när Libearty stängdes för besökare på grund av coronapandemin. Pandemin har skapat stora problem med att hålla i gång den dagliga driften. Stödet från World Animal Protection och andra supportrar har blivit räddningen för att verksamheten ska kunna fortsätta utan att björnarnas situation försämras.

Björn i reservat i Rumänien

Bakom galler

De flesta björnarna i reservatet har räddats från grymma liv bakom galler där de blivit turistattraktioner, som ägarna har kunnat tjäna pengar på. I Rumänien är det tyvärr inte ovanligt att björnar hålls i burar på alla möjliga ställen där det finns turister, som restauranger, hotell och bensinstationer. De här grymheterna pågår trots att det är olagligt att hålla björnar i privat fångenskap i Rumänien.

Andra kommer från djurparker, där de inte hade det bra. I Rumäniens djurparker lever björnarna ofta under svåra förhållanden i små, slitna burar. De har inte möjlighet att bete sig naturligt i de deprimerande och stumulansfattiga miljöerna, som ofta mest består av betong och järngaller.

Många av björnarna visar symtom på stress och psykisk ohälsa, på grund av den onaturliga miljön i fångenskap. Några biter i järngallret eller skrapar i betonggolvet, vilket skadar deras tänder och klor. Vissa vandrar oroligt runt i samma mönster eller står och gungar fram och tillbaka på ett ställe. Tydliga tecken på att fångenskapen har gett dem allvarliga psykiska problem.

Vårt arbete med björnar

De flesta björnarna i reservatet har räddats från grymma liv bakom galler där de blivit turistattraktioner, som ägarna har kunnat tjäna pengar på.