Stor grisproducent förbättrar suggors liv

Stor grisproducent förbättrar suggors liv

Nyheter

Avelssuggorna ska få komma ut ur sina trånga bås. Det är löftet från CP Foods, en av världens största grisköttsproducenter.

Hela tre av fyra suggor i världen tvingas tillbringa nästan hela livet i stålburar som inte är större än kylskåp. Utfästelsen från thailandsbaserade Charoen Popkhand Foods PCL (CP Foods) är ett stort steg i rätt riktning för att ge miljoner grisar bättre liv.

Suggor tvingas uthärda ofattbart lidande i industriell uppfödning. I burar med hårda golv, utan utrymme att kunna vända på sig eller umgås med andra grisar. Det finns ingen glädje i deras liv, bara smärta och lidande.

Vi välkomnar detta steg från ännu en ledande grisköttsproducent, som ett viktigt steg för att ge grisar bättre liv.

CP Foods

Företagen har lovat att låta att alla dräktiga avelssuggor hållas i grupp, senast år 2025 i Thailand och 2028 i resten av världen.

Förutom denna förbättring har alla av företagets nybyggda grisgårdar från förra året grupphållning i Thailand, och andra länder från och med i år.  I slutet av 2017 hölls redan 24% av CP Foods suggor i Thailand med högre djurvälfärd.

CP Foods exporterar fläskprodukter till över 30 länder.

1015008


Sugga på en farm med hög djurvälfärd

Vårt arbete med livsmedelsproducenter

Vi började samarbeta med CP Foods i början av detta år som en del av vår kampanj Raise Pigs Right, som ska förbättra livet för grisar i industriell uppfödning.

Det givande samarbetet med CP Foods kom till efter vårt framgångsrika arbete med ett annat thailändskt företag, Betagro. Förra året utlovade Betagro att senast 2027 ska alla suggor ut ur burarna när de är dräktiga och ska föda.

Vi övertygade också det kinesiska företaget Zhejiang Qinglian Foods att bli först i Kina med att få ut dräktiga suggor ur burarna senast 2025.

Mycket återstår att göra

Vår internationella kampanjchef Jacqueline Mills säger: “Detta är ett viktigt steg för att förbättra grisars liv. CP Foods måste nu sätta fart för att leva upp till detta åtagande. Vi får inte glömma att mycket återstår att göra för att förbättra grisars liv i den industriella uppfödningen: de måste få berikning som ger dem något att göra och låter dem bete sig naturligt, bekvämare golv, få ut dräktiga suggor ur burarna och stoppa stympning av griskultingar, som ofta görs utan smärtlindring.”

“Vi vill att världens ledande grisuppfödare förbinder sig att stoppa burar, hårda golv och plågsamma stympningar, så att grisarna kan vara grisar och utan smärta röra sig, leka, utforska, böka och umgås med andra grisar.”

Från producenter till affärer

Vi fortsätter vårt samarbete med grisuppfödare för att utveckla system med högre välfärd, som får ut grisarna ur burarna och in i grupphållning. Vi riktar också in oss på livsmedelskedjor.

Industrin omsätter stora summor pengar och livsmedelskedjorna lägger ut miljoner årligen på att handla in griskött från producenter jorden runt. De har ett ansvar att se till att grisarna haft hög välfärd.

Läs mer om vårt arbete för att förbättra grisars liv

“Vi vill att världens ledande grisuppfödare förbinder sig att stoppa burar, hårda golv och plågsamma stympningar, så att grisarna kan vara grisar och utan smärta röra sig, leka, utforska, böka och umgås med andra grisar.