Det er slut med Mayas smertefulde dans

Nu är Mayas plågade dans över

Nyheter

Goda nyheter från Pakistan: Vi har lyckats rädda dansbjörnen Maya, som i åratal har tvingats uppträda inför publik. Nu väntar ett nytt liv för henne i björnreservatet.

Den fyra år gamla björnhonan Maya har levt med ständiga plågor sedan hon var en liten unge. Hon togs från sin mamma i det vilda och fick nosen genomborrad för att ge plats åt en nosring. Björnars nosar är extremt känsliga och sedan dess har hennes ägare kunnat styra henne genom att dra hårt i repet som är fastknutet i nosringen.

1017332

Björnungar som Maya hålls under första året av sitt liv vakna natt efter natt av en björntränare. När de är på väg att förlora medvetandet tvingar tränaren dem att stå på en metallplatta med brännande kol under, medan han spelar på ett instrument. Den glödheta metallen får ungarna att resa sig på bakbenen och lyfta tassarna i ett försök att undvika smärtan: De ”dansar”.

Slutligen överlämnade ägaren Maya

Nu är mardrömmen tack och lov över för Maya. Efter en lång dialog med vår pakistanska samarbetsorganisation Bioresource Research Centre (BRC) lyckades vi övertala Mayas ägare Zafar Abbas att överlämna henne till björnreservatet som vi finansierar i Pakistan.

Zafar Abbas reste runt med Maya på landsbygden och tvingade henne att uppträda. Nu har BRC hjälpt honom att öppna en liten butik, så att han fortfarande kan försörja sin fru och sina tre barn. I gengäld har han skrivit under på att aldrig skaffa en ny björn. 

1017346


BRC i samtal med Mayas tidigare ägare. 

Hejdå till nosringen

Maya var utmattad och hennes temperatur var låg när hon kom till reservatet. Zafar Abbat hade matat henne med bröd och äpplen och det är inte tillräcklig näring för en björn.

Det första veterinären gjorde var att ta bort Mayas nosring - symbolen för hennes plågsamma liv som dansbjörn. När hon vaknade upp från narkosen och upptäckte att nosringen var borta verkade hon genast må lite bättre.

Det kommer dock att ta tid innan Maya mår tillräckligt bra både fysiskt och psykiskt för att kunna ansluta sig till de andra björnarna i det stora reservatet. Under tiden ser de anställda till att ge henne massor av näringsrik mat och all den vård hon behöver så att hon kan återhämta sig.

maya-reddet-incontext

Vi fortsätter kämpa för att rädda dansbjörnarna

Det är tack vare djurvänner som stöttar vårt arbete som Maya nu kan få ett bra liv i det skyddade reservatet. Där kan björnarna leva så naturligt det bara går och klättra, simma och leta efter mat. Det är ren terapi för dem.

Vi har varit med och satt stopp för traditionen med dansbjörnar i Indien, Grekland och Turkiet. I Pakistan finns det fortfarande omkring 90 dansbjörnar men vi kommer inte sluta kämpa förrän den sista björnen är räddad.

Hjälp oss att rädda dansbjörnarna >>

Läs mer om vårt arbete för dansbjörnarna i Pakistan >>

Läs mer..