Elefanter i djungeln. - Djurvänlig turism.

Inspirerande seminarium om djurvänlig turism

Nyheter

Många representanter för resebranschen deltog i svenska World Animal Protections seminarium i Stockholm om djurvänlig turism. Det blev en mycket inspirerande presentation av vad branschen kan göra för att skydda vilda djur.

Till seminariet kom bland andra researrangörerna Ving och Apollo, Svenska Resebranschföreningen, Lotus Travel och nykomlingen svenska World Animal Protections djurvänliga lista Nygren & Lind Travel.  

I dag utsätts mängder av djur för lidande i turistindustrin runt om i världen. Men som en motreaktion mot det här utnyttjandet har många turister börjat efterfråga djurvänlig turism. Nästan nio av tio svenskar anser att reseföretag har ett ansvar att inte marknadsföra underhållning med vilda djur. Det visar en Novus-undersökning som gjordes i slutet av förra året på uppdrag av World Animal Protection Sverige. 

9 av 10 svenskar

Därmed måste också reseföretagen mer medvetet fundera över vilka djurupplevelser de erbjuder sina resenärer, konstaterade inledningsvis Sandra Jönsson, World Animal Protections expert på vilda djur. 

Wildlife Heritage Areas och elefantreservat 

Marie Chambers berättade sedan om så kallade Wildlife Heritage Areas. Det är särskilda certifierade djurvänliga destinationer, som tillsammans med lokalbefolkningen tar ansvar för att skydda vilda djur och deras livsmiljöer.   

En elefant i Samboon

Det här är med andra ord perfekta resmål för turister som vill resa djur- och miljövänligt. World Animal Protection stödjer arbetet med att skapa sådana platser runt om i världen. Kanske Sverige snart kan få sitt första Wildlife Heritage Area?  

Influerarna Ebba Forsgren och Cajsa Wessberg berättade om sin resa till elefantanläggningar i Thailanden djurvänlig och en där bland annat elefantridning var tillåten.   

Influerarna Ebba Forsgren och Cajsa Wessberg på besök i Samboon i Thailand.

Deras gripande historier väckte stort engagemang. Berättelserna visade tydligt den enorma kontrasten mellan det naturliga liv elefanter får leva i djurvänliga reservat och de svåra förhållanden som många elefanter tvingas genomlida i turistindustrin.  

Seminarium som gav mersmak  

Gensvaret från deltagarna var mycket uppskattande. Lilian Brunell från Svenska Resebranschföreningen poängterade att djurvänlig turism är något som borde hamna mer i fokus:

Det här är en viktig fråga för hela branschen för att hållbar turism ska vara heltäckande.  

Martina Krantz, pressansvarig hos Apollo, såg också stora utvecklingsmöjligheter:   

”Jag är övertygad om att medvetenheten om djurvänlig turism kommer att öka.”  

Vings kommunikationschef Claes Pellvik framhöll Wildlife Heritage Areas som ett intressant koncept för nya resmål, inte minst havsreservatet för valar och delfiner vid Teneriffa:  

Kanarieöarna är helt klart svenskarnas favoritresmål vintertid, så därför är det mycket positivt att det nu går att få djurvänliga och respektfulla naturupplevelser där på ett lättillgängligt sätt för den breda allmänheten”.  

Lina Dahl, som är kampanjansvarig i World Animal Protection och hade anordnat seminariet, var mycket nöjd med det stora intresset för djurvänlig turism:  

Jag är jätteglad att vi har alla dessa kontakter i resebranschen som engagerar sig för djuren. Reseföretagen har en nyckelroll när det gäller att förändra situationen till det bättre för vilda djur som i dag används inom turistindustrin. Tillsammans kan vi driva på utvecklingen mot en djurvänligare framtid.   

Här kan du läsa mer om djurvänlig turism

 

Var med och skapa en djurvänligare värld

Svenska World Animal Protection är en del av en stor internationell organisation som arbetar för att stoppa djurs lidande både i Sverige och andra länder. Vi fokuserar särskilt på att hjälpa djuren i livsmedelsindustrins djurfabriker och se till att vilda djur får leva i frihet i sina naturliga livsmiljöer.   

Insatserna för djuren är beroende av frivilligt stöd och hade inte varit möjliga utan gåvogivare. Tillsammans är vi World Animal Protection.  

Vi är mycket tacksamma för din hjälp.  

Ja, jag vill hjälpa djur 

 

Läs mer..

172 000 kräver att Thailand förbjuder elefantavel

Nyheter

Tusentals elefanter tvingas i dag leva onaturliga liv i fångenskap för att underhålla turister i Thailand. World Animal Protection har därför överlämnat 172 000 namn från Sverige och 25 andra länder till den thailändska regeringen för att förhindra att elefanter föds in i lidande i turistindustrin.

Australien förbjuder export av levande får till havs

Nyheter

Viktig framgång för Australiens får: Från och med den 1 maj 2028 kommer det att bli olagligt att exportera levande får från Australien till havs. World Animal Protection har under många år arbetat för att den grymma exporten ska stoppas.

Naturkatastrofen i Brasilien visar köttindustrins förödande påverkan

Nyheter

Området Rio Grande do Sul i Brasilien plågas just nu av en svår naturkatastrof. Översvämningar och jordskred har kostat över 150 människor livet och påverkat uppåt två miljoner. En bidragande orsak till det här allvarliga nödläget är den stora köttindustrin i Brasilien.