Orca in the wild

Späckhuggaren Lolita kan bli fri efter över 50 år i fångenskap

Nyheter

Späckhuggaren Lolita föddes i det vilda 1966. Men när hon bara var fyra år skiljdes hon bryskt från sin familj och fördes till Miami Seaquarium i USA. Där har hon sedan levt i en mycket begränsad bassängmiljö. Nu kan hon vara på väg att befrias. Här berättar vår styrelseledamot Tiziana Corneliuson om sitt oförglömliga möte med Lolita för 40 år sedan.

Efter över 50 år i fångenskap har Miami Seaquariums nya ägare The Dolphin Company planer på att låta späckhuggaren Lolita få komma till ett reservat i de vatten där hon en gång föddes. Men flytten kan tyvärr bli problematisk, eftersom Lolita lider av allvarliga hälsoproblem.

En som minns och som har tänkt mycket på Lolita är Tiziana Corneliuson, styrelseledamot i World Animal Protection Sverige, som träffade Lolita för 40 år sedan när hon var på bröllopsresa i USA:

”Lolita har funnits i mina tankar till och från under alla dessa år som gått efter vårt känslosamma möte. Det har inte gått att skaka av sig upplevelsen. Jag har flera gånger tänkt på varför och då landar jag i känslan av att vi lämnade henne där i den lilla bassängen och gick sedan vidare med våra liv.”

Lolita i Miami

          Lolita i Miami Seaquarium

Skilda världar

Nyligen påmindes hon om Lolita igen, när artiklar om att släppa henne fri dök upp i flödena på Facebook och Instagram. Tiziana började då fundera över de stora skillnaderna i livsförutsättningar:

”Vad har hänt under dessa 40 år? Jag har själv levt ett innehållsrikt liv med barn och barnbarn, byggt upp företag, firat nyår 40 gånger, åkt på semester, besökt hav och sjöar, vandrat i skog, rört mig runt hela världen. Tagit hand om och känt närhet med min familj och mina vänner och LEVT”.

För Lolita däremot, hade de fyra decennier som gått utspelat sig i en helt annan värld, med mycket begränsade upplevelser:

”Under samma period har Lolita tvingats att leva i en liten trång och stimulansfattig plåttank – långt ifrån det liv som hon skulle kunna ha fått om inte nöjesindustrins vinstintressen och besökarnas längtan efter underhållning hade fått styra hennes öde. Jag tänker ofta på det, hur Lolita borde ha fått leva sitt liv och hur fruktansvärt det måste kännas att istället vara inspärrad i en liten bassäng. Nu måste hon äntligen få bli fri och det måste bli ett stopp för att hålla marina däggdjur i fångenskap”.

Orca miami

          Späckhuggare uppträder i Miami Seaquarium

Ensam i över 40 år

Vattentanken som Lolita lever i är 24 x 11 meter och har endast ett djup på sex meter. En mycket onaturlig miljö för ett stort, vilt djur som en späckhuggare, som egentligen hör hemma i havet.

Under de första tio åren i fångenskap levde Lolita i det här lilla utrymmet tillsammans med en annan späckhuggare, som hette Hugo. Men Hugo led av stora psykiska problem, som gjorde att han ofta simmade rakt in i väggarna på tanken. Han avled 1980 på grund av hjärnskador och sedan dess har Lolita levt helt ensam utan någon artfränder att umgås med.

Nu har ägaren The Dolphin Company fattat ett principbeslut om att Lolita ska släppas fri. Företagets VD har poängterat att beslutet också är en viktig programförklaring inför framtiden:
 

”Det handlar om mer än att bara flytta Lolita – hon ska också bli en symbol för oss och för kommande generationer”.

Djurvänlig flytt av Kolmårdens delfiner

I Sverige finns inga späckhuggare i fångenskap, men Kolmårdens Djurpark har tidigare haft planer på att hålla späckhuggare. De planerna stoppades bland annat efter omfattande protester från djurskydds- och djurrättsrörelsen.

I Kolmårdens finns däremot 12 flasknosdelfiner, som är nära besläktade med späckhuggare. Tre av dem är vildfångade, medan de övriga nio är födda i djurparken. Totalt har över 60 delfiner dött i Kolmårdens delfinarium sedan det öppnades 1969.

Vi har länge protesterat mot att delfiner används för underhållning i delfinariet. Det var en stor framgång för vårt kampanjarbete när Park & Resort, som äger Kolmårdens Djurpark, 2022 meddelade att delfinariet ska stängas. Men utan att precisera när det ska ske. Delfinerna kan med andra ord finnas kvar i många år till i Kolmården, något Tiziana Corneliuson är kritisk mot:

”Jag önskar att ägarna av Park & Resort utarbetar tydliga, djurvänliga riktlinjer för delfinerna som hålls i fångenskap i Kolmårdens delfinarium. Vi anser för det första att delfinerna snarast ska flyttas till ett djurvänligt reservat eller, om det går, rehabilitera dem till ett liv i frihet. De sociala relationerna mellan delfinerna är dessutom känsliga och därför bör hela gruppen hållas samman och flyttas till samma ställe. Slutligen är det mycket onaturligt för vilda djur som delfiner att uppträda och alla delfinshower borde därför stoppas redan nu, före flytten”.

Var med och skapa en djurvänligare och hållbarare värld

World Animal Protection arbetar för att stoppa djurs lidande både i Sverige och andra länder. Vi stödjer insatser på plats runt om i världen för att hjälpa utsatta djur. Som djurvänliga reservat för björnar, elefanter, valar och delfiner. Vi har också kontakter med många samarbetspartner, FN, EU, olika länders regeringar och företag.

Vårt arbete handlar särskilt om att hjälpa djuren i livsmedelsindustrins djurfabriker och se till att vilda djur får leva i frihet i sina naturliga livsmiljöer. Därmed bidrar vi till en mer hållbar planet, med mindre klimatförändringar och smittspridning mellan djur och människor.

Insatserna för djuren är beroende av frivilligt stöd och hade inte varit möjliga utan våra gåvogivare. Det är alla vi tillsammans som är World Animal Protection. Vi är mycket tacksamma för din hjälp.

Hjälp djuren

Lolita har funnits i mina tankar till och från under alla dessa år som gått efter vårt känslosamma möte. Det har inte gått att skaka av sig upplevelsen.

Läs mer..