Många stora livsmedelsföretag halkar efter inom djurvälfärd

Pressmeddelande: Många stora livsmedelsföretag halkar efter inom djurvälfärd

Nyheter

På tre år har internationella livsmedelsföretag med djurskyddspolicy ökat från 46 till 69 procent. Företag med mål för djurvälfärd har mer än fördubblats. Däremot ligger de svensklistade företagen inte bra till vad gäller djurvälfärd. Det visar en internationell granskning.

BBFAW (The Business Benchmark on Farm Animal Welfare) är en rapport som jämför internationella livsmedelsföretags fokus på djurvälfärd. I år ges den ut för fjärde gången. Nittio livsmedelsföretag har granskats för att uppmuntra högre djurvälfärd för lantbruksdjuren.

ICA och SSP Group, som är de svensklistade granskade företagen, har jämförts med andra multinationella företag. Ica Gruppen ligger i grupp 5 av 6; djurskydd finns på agendan men har begränsad information om genomförandet. Matserviceföretaget SSP Group ligger i botten och jobbar knappt med frågan över huvud taget.

Arlas betyg har sjunkit betydligt sedan förra årets rapport. Det beror i första hand på att styrning och förvaltning av djurvälfärden har minskat. Lidl har gjort åtgärder för att förbättra djurvälfärden i vissa länder men lyckas ändå inte klättra på stegen jämfört med förra årets rapport. Sodexo är däremot ett företag som förbättrat sitt betyg betydligt sedan förra rapporten. Det beror framför allt på tydligare åtaganden och rapportering. 

"Det är glädjande att se de framsteg som görs från år till år och att över hälften av de granskade företagen har publicerat konkreta målsättningar för att öka djurvälfärden i sin verksamhet. Det är viktigt att fler och fler ledande företag tar ansvar för djuren i deras leverantörskedjor", säger Elisabeth Tjärnström, programansvarig på World Animal Protection Sverige. 

Rapporten är ett samarbete mellan djurskyddsorganisationerna World Animal Protection och Compassion in World Farming samt investeringsfirman Coller Capital.

Hela rapporten kan läsas här (engelska) >>Presskontakt World Animal Protection Sverige:

Lise-Lott Alsenius 

070-397 2133

lise-lottalsenius@worldanimalprotection.se

 

Läs fler pressmeddelanden