elephant in the wild standing next to a tree

Namibia vill exportera vilda elefanter till fångenskap

Nyheter

Namibiska myndigheter har fångat in ett tjugotal vilda elefanter för att exportera dem till ett liv i ofrihet i Förenade Arabemiraten. Vi uppmanar nu Namibia att tänka om och släppa elefanterna fria igen.

Edith Kabesiime, som är kampanjansvarig för vilda djur i World Animal Protection, säger:

Att fånga in vilda elefanter och exportera dem till andra länder där de får tillbringa resten av sina liv i fångenskap, är grymt och hänsynslöst. Det är fortfarande inte för sent för myndigheterna i Namibia att ändra sig och låta elefanterna få komma tillbaka till sin naturliga livsmiljö – men tiden håller på att rinna ut.

Stora risker vid export av vilda elefanter

Om planerna genomförs skulle det vara en stor tragedi för de 24 elefanter som nu hålls instängda i väntan på export. Totalt fångades 22 elefanter i oktober förra året och under fångenskapen har sedan två kalvar fötts.

Elefanter är mycket medvetna varelser och de utsättas för stora risker och lidande när de fångas in på det här sättet. Från uppsamlingsläger i väntan på export, under transport och sedan av att tvingas in i fångenskap på djurparker i Förenade Arabemiraten.

Många kommer sannolikt inte ens att överleva – de nyfödda kalvarna är särskilt sårbara. Studier visar att elefanternas behov inte kan tillgodoses i onaturliga miljöer i fångenskap och att de utsättas för fysiskt och psykiskt lidande.

elephants in the wild

Kan vara olagligt

Förutom att det är oacceptabelt grymt att utnyttja elefanter som handelsvaror, kan Namibias planerade flytt av elefanterna också vara olaglig. Att exportera flockar av elefanter till icke-afrikanska länder som Förenade Arabemiraten skulle kunna strida mot åtaganden som båda länderna ställ sig bakom genom CITES, konventionen om internationell handel med utrotningshotade arter av vilda djur och växter.

Jan Schmitd-Burbach, som är forskningschef för vilda djur i World Animal Protection, har varit med och skrivit under ett brev från Pro Elephant Network (PEN). I brevet uppmanar PEN Namibia och Förenade Arabemiraten att som medlemmar av CITES stoppa exporten och se till att elefanterna släpps fria igen så snart som möjligt.

PEN vill också att organisationen som övervakar att CITES-reglerna följs klart ska uttala sig mot exportplanerna och vidta kraftfulla disciplinära åtgärder om de bägge länderna trots protesterna inte stoppar transporten av elefanterna.

Våra framgångar för djuren hade inte varit möjliga utan våra supportrar. Tillsammans är vi en stark kraft för en djurvänligare värld. Var med och hjälp djuren du också!

Hjälp djuren

Läs mer..