Stora framsteg för djuren under 2016
Nyheter
Hundar skyddades mot massavlivningar, björnar räddades från misshandel och grisar och slaktkycklingar fick bättre förhållanden. Läs om några av de många framsteg vi gjorde för djuren under 2016.
Under året som gick fick miljoner djur bättre liv tack vare alla de djurvänner som stödjer vårt arbete. I filmen här nedan kan du se ett urval av de hundar, elefanter, björnar, grisar och andra djur som vi hjälpte 2016.
Hjälp till hundarna
Förra året kunde vi fira en miljon vaccinationer av hundar mot rabies. Vaccinationerna skyddar inte bara hundarna mot den dödliga sjukdomen utan också mot brutala massavlivningar. Under årets lopp vaccinerade vi bland annat runt 78 000 hundar i Kenya.
I Rumänien lyckades vi sätta stopp för massavlivningar av hundar i staden Constanța. Det gick tack vare underskrifter från över 60 000 hundvänner. Vi har dessutom satt hundar på skolschemat i skolor över hela landet, så att eleverna får lära sig om hundars behov och hur man är en ansvarsfull hundägare.
Vilda djur ska skyddas, inte utnyttjas
En halv miljon vilda djur utnyttjas och plågas i turistindustrin – men 2016 uppnådde vi flera stora framgångar för de vilda djuren.
Vi övertygade fler än 100 svenska och internationella researrangörer att avstå från att erbjuda elefantridning och elefantshower till sina kunder. Och världens största resesajt, TripAdvisor, förpliktade sig till att sluta sälja biljetter till de anläggningar där turister kan komma i närkontakt med vilda eller utrotningshotade djur. Det var efter dialog med oss och med press från 558 000 djurvänner, som stöttade vår namninsamling riktat mot sajten.
Vi räddade björnar i Pakistan, Rumänien och Vietnam
Under 2016 räddade vi åtta björnar från blodig björnhets eller från ett liv som dansbjörn, där björnar plågas för att förmås uppträda inför publik. De räddade björnarna kan nu njuta av ett tryggt och skyddat liv i det reservat som vi finansierar i landet.
Det natursköna reservatet i Rumänien fick sju nya invånare under årets lopp. De flesta björnarna har vi räddat från undermåliga liv i fångenskap, men två av dem var små ungar som hittades ensamma och övergivna i skogen. I reservatet får de all hjälp och den omsorg som de behöver.
Omkring 20 000 björnar lever under hemska förhållanden på gallfabriker i Asien. Här tappas de under stor smärta på sin galla, som används i traditionell asiatisk medicin. I Vietnam är det nu förbjudet att tappa galla från björnarna och vi har mikrochippat de björnar som fortfarande lever i fångenskap, så att vi kan övervaka dem. Det ledde till att vi under förra året kunde hjälpa till att konfiskera tre björnar. Vår insats under de senaste 10 åren har fått ner antalet björnar i fångenskap med nästan 70 %.
I Sydkorea har vi också tagit ett stort steg närmare för att fasa ut gallindustrin. 99 % av björnarna på fabrikerna än nu steriliserade, så att de inte kan avla nya björnar och det är förbjudet att fånga in björnar från naturen.
Bättre förhållanden för grisar och slaktkycklingar
Kina föder årligen upp runt 700 miljoner grisar. Det är mer än hälften av alla grisar i världen. Vi vill förbättra förhållandena för grisarna genom att visa de kinesiska grisuppfödarna ett bättre sätt än de industriella produktionssystemen, där djuren har alldeles för lite utrymme.
Under 2016 fortsatte vi samarbetet med de stora livsmedelsföretagen Nestlé, BRF och Betagro. 14 % av de suggor som Betagro producerar lever nu i stora stallar i stället för små boxar och företaget har också sett till att slaktkycklingarna får bättre förhållanden. Sammanlagt har över 60 miljoner grisar och kycklingar i Betagros produktion fått ett bättre liv.
Vi samlade in närmare 300 000 underskrifter från djurvänner som kräver bättre förhållanden för de slaktkycklingar som hamnar på menyn på globala snabbmatskedjor. Vi kunde i slutet av året glädja oss över att bland andra den amerikanska kedjan Panera Bread nu har förbundit sig till att använda slaktkycklingar som växer långsammare, har mer utrymme, dagsljus och möjlighet att bete sig naturligt.
Förra året var också året då vårt lobbyarbete i FN skördade stora framgångar: För första gången någonsin har FN satt fokus på att ge lantbruksdjur över hela världen ett bättre liv.
Vi ryckte ut till katastrofdrabbade djur
Under 2016 satte vi in akuthjälp till närmare 600 000 djur som drabbats av naturkatastrofer och genom förebyggande katastrofarbete hjälpte vi ytterligare omkring 90 000 djur. Sammanlagt tog vi oss fram till 10 katastrofer i 10 länder; bland annat hjälpte vi 100 000 orkandrabbade djur i Haiti och 76 000 djur som drabbades av våldsamma tyfoner i Filippinerna.
I FN fick vi ett genombrott i vårt lobbyarbete när medlemsländerna ingick ett nytt avtal som ska sätta fokus på katastrofdrabbade djur.
Djurplågeri på spanska festivaler ska stoppas
Under året fick vi in över 100 000 underskrifter mot djurplågeriet av tjurar och andra djur på tjurfäktningsarenor och på festivaler i Spanien. Vi kommer att överlämna underskrifterna till den politiska ledningen i Spanien och be dem förbjuda djurplågeri i traditionens namn.
Under loppet av året har vi sett tydliga tecken på att många spanjorer själva önskar att få stopp på djurplågeriet. Bland annat har flera spanska städer förbjudit festivaler där djur plågas, som de brutala eldtjursfestivalerna