Såhär reser du djurvänligt

Såhär reser du djurvänligt

Det finns enkla, praktiska saker du kan göra på semestern för att förhindra att djur far illa

Många människor som älskar djur vill ta chansen att komma nära vilda djur och inser inte alltid att det ofta innebär djurplågeri.

Innan avresa 

Reseföretag över hela världen väljer nu bort grym turistunderhållning. Välj att resa med en arrangör som tydligt tar ställning mot djurplågeri. Läs på om anläggningarna innan du besöker dem för att se till att det är djurvänliga turistattraktioner. När det gäller elefantridning, fotografering med ett vilt djur eller att simma med delfiner, tänk ett varv till innan du köper en biljett.

Innan du packar dina väskor är det bra att läsa vår guide för en djurvänlig semester. 

Läs vår guide 

Såhär reser du djurvänligt

Tips under resan

 • Gå inte med på att bli fotograferad tillsammans med ett vilt djur. Dessa djur har ofta tagits från det vilda, ibland efter att föräldrarna först dödats. Ofta drar man även ut djurets tänder och drogar det så att det ska bli lättare att hantera.
 • Undvik att rida på djur som åsnor, kameler och elefanter. Många djur överarbetas och får inte tillräckligt med mat, vatten eller vila. Vilda djur fångas ofta in när de är små och tränas med brutala metoder.
 • Rapportera om du ser djurplågeri. I Sverige kan du ringa länsstyrelsens djurskyddshandläggare eller 114 14, utomlands kan du höra med din researrangör eller hotellet.
 • Har du stött på ett skadat vilt djur eller en unge som du tror blivit övergiven? Hör med en viltvårdare vad du kan och bör gör​a.
 • Var försiktig med att besöka djurparker. Många håller djuren under skadliga förhållanden och stressar djuren, som att låta turister hantera dem. Seriösa djurparker bör även ha avelsprogram med syftet att återinföra djuren i det vilda.
 • Låt bli att närvara vid tuppkamper, tjurfäktning och festivaler eller evenemang som innehåller djurmisshandel.
 • Ät med gott samvete och undvik matvaror som kommer från djur som har utsatts för lidande, som foie gras från tvångsmatade gäss. Undvik även lokala rätter som innehåller vilda eller utrotningshotade djurarter.
 • Köp inte souvenirer som kommer från djur – päls, elfenben, skal, sjöhästar, tänder, sköldpaddsskal och annat.
Såhär reser du djurvänligt

Djurvänliga reseföretag

Reseföretag över hela världen väljer nu bort grym turistunderhållning med vilda djur. 

För att kunna stoppa lidandet för djur i turistindustrin samarbetar vi med den globala resebranschen och övertygar reseföretag att förbinda sig att inte erbjuda sina kunder besök på anläggningar som använder sig av vilda djur som underhållning. Vi vill att flera reseföretag vågar ta ställning och istället erbjuder turister att uppleva vilda djur i deras naturliga miljö.

I Sverige har följande reseföretag tagit ställning mot all form av underhållning med vilda djur i fångenskap:

AlbatrosApolloAsien ParadisresorGlobetrotterIndiGo TravelJambo ToursKenzan ToursKinalotsenLotus Travel, Läs & ResNaturresorOdenresorRolfs Flyg & BussSafariresor.seEnjoy Travel, Swed-Asia TravelsThe Adventure Crowd (TAC)VingVolontärresor, Världens Resor, Winberg TravelZoom Fotoresor, ​AviFauna NaturresorFar Away AdventuresSolresorNazar, Travel2 och Nalini Tours

Elefantvänliga anläggningar i Sydostasien

Ta en titt på vår elefantvänliga lista med anläggningar som finns i Thailand, Kambodja, Laos och Nepal.

Några av fristäderna och reservaten nedan erbjuder en begränsad form av direktkontakt mellan elefanter och besökare, som handmatning, vilket vi avråder från. Att de finns med på listan beror på att de på många andra områden ger sina elefanter bra möjligheter att bete sig naturligt. 

Vi vill att fristäderna/reservaten slutar med dessa aktiviteter och vi uppmanar besökare att avstå från all direktkontakt med elefanter.  Elefanter är vilda djur och det är inte naturligt för dem att umgås med människor. Sådana kontakter kan stressa dem och kan också vara farliga. Elefanter kan skada människor och sjukdomar kan spridas mellan elefanter och besökare.

Thailand:

ChangChill* (Chiang Mai)

Boon Lott's Elephant Sanctuary (BLES) (Sukhothai)

Burm and Emily's Elephant Sanctuary (BEES) (Chiang Mai)

Following Giants* (Ko Lanta)

Kindred Spirit Elephant Sanctuary (Chiang Mai)

Mahouts Elephant Foundation (MEF) (Tak)

Phuket Elephant Sanctuary (Phuket)

Somboon Legacy Foundation (Kanchanaburi)

Kambodja:

Elephant Valley Project (EVP)

Laos

Mandalao Elephant Conservation

Nepal:

Tiger Tops Tharu Lodge

 

** World Animal Protection har hjälpt dessa anläggningar att bli elefantvänliga

 

Djurvänliga havsreservat för valar och delfiner

Whale Heritage Site är en utmärkelse som sedan 2019 delas ut av det internationella djurskyddsnätverket World Cetacean Alliance, för att skydda valar och delfiner. World Animal Protection stöder det här arbetet med att upprätta djurvänliga havsreservat runt om i världen. 

Statusen som Whale Heritage Site ger turistbranschen nya möjligheter att stödja platser som värnar om den marina miljön och biologiska mångfalden. Det är en tydlig konsumentupplysning, som gör det lättare för turister att välja djurvänliga resmål med en ansvarsfull val- och delfinskådning. Där man kan uppleva de stora havsdjuren på ett respektfullt sätt i deras naturliga miljö. 

Det finns totalt sju platser i världen med Status som Whale Heritage Site:

 

Tenerife-La Gomara, Spanien

Azorerne, Portugal

Dana Point, USA

Hervey Bay, Australien

Algoa Bay, Sydafrika

Bluff, Sydafrika

Plettenberg Bay, Sydafrika

 

Om du är någon annanstans i världen och vill uppleva val- och delfinskådning kan du välja en researrangör som är certifierad av World Cetacean Alliance.

Såhär reser du djurvänligt

Sprid ordet

Genom att följa råden hjälper du oss att göra världen bättre för djur och bevara vilda djur i det vilda. Du kan också hjälpa till genom att informera vänner och familj om anläggningar de bör undvika.

Du kan till exempel lämna en recension på TripAdvisor – världens största hemsida med recensioner av turistattraktioner – och informera om hur djuren har det på attraktionen du har besökt.

Läma en recension på Tripadvisor 

Djurupplevelser via Airbnb

Djurupplevelser via Airbnb

Vi har arbetat tillsammans med resebokningsplattformen Airbnb för att ta fram en ny djurskyddspolicy. Den digitala bokningsplattformen erbjuder nu över 1 000 djurvänliga Animal Experiences, som tar hänsyn till djuren, i 58 länder.

Airbnb Animal Experiences är aktiviteter som organiseras och leds av lokala värdar, exempelvis småskaliga bönder, föreningar, räddningscenter, forskare, veterinärer och fotografer. Dessa värdar erbjuder ett brett utbud av utflykter, rundturer och aktiviteter för turister.

De nya riktlinjerna ska skydda världens djur och innehåller bland annat följande:

 • Det bör inte finnas någon direktkontakt med vilda djur inklusive, men inte begränsat till, att klappa, mata eller rida på dem
 • Arbetsdjur: max en ryttare eller 20% av djurets vikt – djuren får aldrig bli överansträngda
 • Marina däggdjur: bör aldrig vara i fångenskap
 • Bredare värdverksamhet ska inte innehålla elefantridning, interaktioner med stora kattdjur, olaglig djurhandel, sportevenemang (som inhägnad jakt och troféjakt) och djuruppträdanden i underhållningssyfte.
 • Inga vilda djur ska användas som selfie-rekvisita eller utsättas för negativa inlärningstekniker

Vi kommer att fortsätta arbeta med Airbnb för att främja djurskyddet, baserat på de senaste forskningsresultaten och fungerande metoder.

Djur på Airbnb-upplevelser