
Facebook visar videor med apor som torteras
Nyheter
World Animal Protection och vår samarbetsorganisation SMACC kräver att Meta omedelbart stoppar sadistiska videor med apor. Under de senaste veckorna har det funnits två konton på Facebook som visat videor med extrem misshandel av makaker. Hur de blir slagna och riskerar att drunkna och kvävas.
Sandra Jönsson, som är sakkunnig om vilda djur i svenska World Animal Protection, säger:
– Det är chockerande att sådana här videor finns på Facebook! Facebooks ägare Meta har en policy om att övergrepp mot djur inte får visas – men rutinerna för att stoppa publicering fungerar uppenbarligen inte. När Meta inte kan blockera videorna på Facebook finns en skrämmande risk att fler människor blir avtrubbade, totalt tappar empatin för djur och inspireras till att själva plåga djur. Vi kräver nu att Meta omedelbart agerar kraftfullt för att få bort den här typen av videor och också garanterar att inga nya laddas upp.
I mars och april har två konton på Facebook delat videor med apor som misshandlas. Sidorna har tillsammans över hundratusen följare och många ger positiva reaktioner på övergreppsvideorna och använder emojis som ”tummen upp” och ”skrattande ansikte”. Vissa kommentarer uppmuntrar direkt till fysisk misshandel, med uppmaningar som ”Kläm den längre och hårdare tills ögonen trycks ut”.
Inget tillfälligt problem
SMACC, Social Media Animal Cruelty Coalition, är en paraplyorganisation som World Animal Protection och ett tjugotal andra djurskyddsorganisationer ingår i.
Syftet för SMACC:s arbete är att stoppa spridningen av djurplågeri på sociala medieplattformar.
Sandra Jönsson säger:
– Enligt Facebooks rutiner anmälde SMACC de två kontona som olämpliga och videorna försvann glädjande nog från plattformen nu i helgen även om det är oklart om det är Meta som tagit bort dem. Men grundproblemet finns tyvärr kvar. Liknande sidor som delar allvarliga övergrepp på apor är fortfarande aktiva och Metas inställning är tyvärr inte vad vi skulle önska. Chockerande nog har ett av kontona tilldelats en så kallad Creator Badge, som delas ut till konton som uppfyller standarder för kvalitet, originalitet och integritet. Hur är det möjligt? Den här utmärkelsen skapar allvarliga frågetecken om Metas innehållsgranskning och efterlevnad av sina egna regler mot djurplågeri.
Det här är inte första gången Facebook har hamnat i blåsväder för att ha underlättat spridning av innehåll med apor som plågas. SMACC har tidigare konstaterat att Facebook är en av de värsta plattformarna för djurplågeri, i rapporten ”The cruelty you don't see: The suffering of pet macaques for social media content”, från 2023. Det vanligaste temat för övergreppen var ”avsiktlig fysisk tortyr”.
Vad du kan göra
I höstas varnade SMACC i en rapport för arrangerade räddningsvideor, där djur medvetet försätts i livshotande situationer. Dessa videor cirkulerar också ofta på Facebook och andra sociala medier som Instagram, TikTok och YouTube.
Här kan du läsa mer om rapporten och vad du kan göra om du upptäcker en video med djur som plågas:
▶ Din hjälp är viktig!
Vi är mycket tacksamma om du stödjer vårt arbete för en djurvänligare värld. World Animal Protection är en global djurskyddsorganisation med rötter ända tillbaka till 1950-talet. Vi är verksamma över hela världen har kontor i Nord- och Sydamerika, Europa, Afrika, Asien och Oceanien.
Vårt arbete för att stoppa djurs lidande i Sverige och andra länder är särskilt fokuserat på två områden: att hjälpa djuren i livsmedelsindustrin och se till att vilda djur får leva i frihet i sina naturliga livsmiljöer. Vi arbetar både med att praktiskt hjälpa djur och opinionsbildning.
Insatserna för djuren är beroende av frivilligt stöd och hade inte varit möjliga utan generösa gåvogivare. Tillsammans är vi fler än 250 000 djurvänner som hjälper djur varje månad över hela världen.
Om du inte redan är gåvogivare, är vi är mycket tacksamma om du också vill vara med och skapa en djurvänligare värld: