En hunbjørn og hendes tre unger er bragt til bjørnereservatet, vi finansierer i Rumænien

Björnfamilj räddad i Rumänien

Nyheter

En ung björnhona och hennes två ungar ställde till oreda i en rumänsk by med sina räder. Nu har de fått ett nytt liv i det skyddade björnreservatet som vi finansierar i landet.

De flesta björnarna i Zarnesti-reservatet i Rumänien har vi – tillsammans med vår lokala partnerorganisation Asociaţia Milioane de Prieteni (AMP) – räddat från usla förhållanden i fångenskap. Men inte alla i reservatet kommer från ett liv bakom galler.

Ibland lämnar björnarna sina hem i skogen för att flytta till bebyggelsen där de kan stjäla mat. När de upptäcker att soptunnor och köksträdgårdar är fulla av godsaker kommer de ofta tillbaka – och det är farligt för människorna och äventyrar björnarnas liv.

Björnfamilj på jakt i byn

Det var så det gick till för den tre år gamla björnhonan Epison och hennes två ungar som kom till reservatet i juni. De tre björnarna hade tagit sig in en by på jakt efter mat. De hade plundrat trädgårdar och fångat flera kycklingar på en lokal gård.

Byns myndigheter lyckades fånga björnarna och föra de tillbaka till skogen. Men en kort tid därefter var den lilla björnfamiljen tillbaka och skapade nya problem för lokalbefolkningen. Det ryktades även att Epison hade dödat några katter.

Reservatet räddade Episons liv

Ännu en gång måste myndigheterna fånga björnarna – och denna gång tog de kontakt med AMP för att fråga om det fanns utrymme för björnarna i Zarnesti-reservatet. Om AMP inte kunde ta hand om björnarna var de tvungna att avliva Epison och flytta ungarna till ett zoo.

Som tur var kunde AMP ta emot björnarna. Just nu befinner sig björnfamiljen i karantän på reservatet men snart får de komma ut i reservatets stora skogsparti där de kan röra sig fritt på många hektar tillsammans med de andra björnarna. Här kan de leva tryggt och alltid få tillgång till mat utan att vara en fara för människor – och utan att själva riskera att bli skjutna.

Läs mer om vårt arbete för björnarna i Rumänien >>

Om AMP inte kunnat ta hand om björnarna skulle myndigheterna tvingats avliva Epison och flytta ungarna till ett zoo

Läs mer..