African grey parrots

Utrotningshotade papegojor säljs på voodoo-marknader

Nyheter

World Animal Protection har visat att döda grå jako säljs på voodoo-marknader i Togo, Västafrika. De används för att förbättra minnet eller skydda mot häxkonst. Den möjliga risken för zoonotiska sjukdomar som sprids från djur till människor ignoreras.

Det här berättar en vetenskaplig rapport som publicerades nyligen i den vetenskapliga tidskriften Frontiers. 

Djuren säljs främst för att användas för voodoo på Västafrikas största marknad för traditionell medicin. Huvudet säljs till konsumenter som tror att det förbättrar minnet och ger tur. Fjädrarna säljs med löftet att de antingen lockar kunder och ger kärlek eller hjälper vid skilsmässa. Ibland säljs hela kroppen som skydd mot häxkonst.  

Det beräknas att upp till 900 utrotningshotade afrikanska grå jako har sålts enbart på denna marknad under de senaste tio åren – och marknader som denna är vanliga i hela Västafrika. Voodoo utövas i stor utsträckning i regionen och även om många av dessa metoder är ofarliga finns det en blomstrande efterfrågan från konsumenter, vilket kan ha förödande konsekvenser för vilda djur.

Grå Jako. Vilda djur - inte husdjur.

Det kan ytterligare hota bevarandet av en redan hotad art som i vissa afrikanska länder redan har minskat med 90 %. Det kan även orsaka enormt lidande för papegojorna under fångst och transport men även vid försäljning och slakt. Några av de grymma tekniker som används för att fånga grå jako har tidigare dokumenterats. 

Experter varnar för att marknader som säljer vilda djur som dessa runt om i världen utgör risk för framtida sjukdomsutbrott.

Lina Dahl, kampanjansvarig för vilda djur på World Animal Protection Sverige säger:

Papegojorna upplever ofattbar grymhet i livet och djurhållningen riskerar även människors hälsa. Dessa mycket intelligenta och sällskapliga fåglar som flyger många mil varje dag och kan leva upp till 120 år, hanteras brutalt och slaktas bara för att vara en del i traditionell medicin. 

 

Grå Jako. Vilda djur - inte husdjur.

Förra året undertecknade över en miljon människor vår namninsamling och uppmanade G20 att förbjuda den globala handeln med vilda djur för alltid. Nu fortsätter vi att sätta press på regeringar i alla länder att göra ett kollektivt åtagande för detta.

Läs mer..