Kolmården. Foto: Tom Svensson

Låt de vilda djuren få vara vilda

Nyheter

Sandra Friberg, ambassadör för World Animal Protection Sverige, berättar om sin syn på vilda djur och hur vi kan uppleva dem på ett djurvänligt sätt.

När jag var liten var det så mysigt att åka till djurparker och se alla djur. Djur som jag aldrig själv såg i naturen eller någon annanstans. Jag hade aldrig en tanke på att djuren var instängda, kanske vantrivdes eller vanvårdades – jag hade inte dessa ögon då och jag tror inte samhället i stort hade det heller.

Jag blir inte arg i dag på alla som tog med mig till djurparker – för jag tror inte att man tänkte efter riktigt. Det vet jag att många inte gör i dag heller, men jag hör fler och fler som undviker besök i djurparker.

Idag är jag vuxen och har två barn. Barn som aldrig kommer att få besöka djurparker eftersom jag anser att vi människor inte har rätten att stänga in djur för vårt eget nöjes skull. Att se vilda djur i små utrymmen gör ont i hjärtat och jag ser även hur det påverkar mina barn ibland. Deras frågor och deras reaktioner skvallrar om att det känns fel även för dem.

För mig är det en självklarhet att vara en förebild för mina två döttrar och ju äldre de blir desto mer förstår båda vad jag menar. Deras empati har alltid varit enorm, men förståelsen för andra levande varelser ökar också med kunskapen. Mina barn räddar maskar från cykelvägarna, flyttar larver till godsakerna i trädgården och tar ut flugor som kommit in i huset. Små räddningsuppdrag som värmer mitt hjärta för jag vet att detta kommer att fortsätta växa inombords.

I stället för djurparker och att alltid sträva efter att allt måste vara så exotiskt, så behöver vi inte alls blicka långt bort för att se fantastiska djur. Hur färgglada och vackra är inte bofinkarna i trädgården? Bina som flyger från blomma till blomma, bärfisarna med sina färgglada kroppar och de häftiga myrstackarna i skogen?

Det finns så mycket att berätta och så mycket att fascineras av om man bara stannar upp och observerar. Ännu roligare blir det ju om man också läser på om de olika djuren. Vi har till exempel en fågelbok som vi ofta tittar i för att se vilka fåglar vi sett. 

I vår familj ser vi inget nöje med att ”jag har klappat en elefant” eller ”jag har matat en utter” eller ”jag fotograferade en delfin i en bassäng”. I vår familj respekterar vi både människor och djur och utgår från varje individs bästa. Vi är fria och det borde även gälla alla djur.

Så, låt oss ta ett kliv utanför hemmet och bara observera djuren i naturen. Det är en betydligt häftigare känsla än att betala inträde till en djurpark. 

Skribent: Sandra Friberg

Inspiratör | Årets gruppträningsinstruktör 2019. "All rörelse räknas – även hemma"
Instagram  |  YouTube  |  Digital träningsinspiration
 

Stöd oss 

Jag hade aldrig en tanke på att djuren var instängda, kanske vantrivdes eller vanvårdades

Läs mer..