Dancing bear in Nepal - Bears - World Animal Protection

Räddad dansbjörn dog i undermålig djurpark

Nyheter

Vi hjälpte till att rädda Nepals sista dansbjörnar, Rangila och Sridevi, i december. Men vi är förkrossade över att få veta att de togs till en undermålig djurpark där Sridevi avled.

Vi uppmanar regeringen att berätta varför björnarna togs dit och se till att de skyddar Rangila, björnen som överlevde.

I slutet av förra året hjälpte vi under dramatiska former till att rädda två läppbjörnar från deras fasansfulla tillvaro som dansbjörnar, tillsammans med the Jane Goodall Institute of Nepal och nepalesisk polis. De tvingades på brutala sätt att underhålla människor och led svårt.

Diskussioner med nepalesiska och indiska myndigheter innan och efter räddningen klargjorde att Wildlife SOS Bear Sanctuary i det indiska distriktet Agra var bästa stället för att ge dem livslång omvårdnad. Men björnarna fördes tragiskt nog inte till reservatet. Om de gjort det hade Sridevi kanske fortfarande varit vid liv.

Rangila och Sridevi togs till djurparken Jawalakhel efter godkännande av nepalesiska myndigheter. Djurparken har tidigare kritiserats för sin extremt dåliga djurhållning.

rangila_at_jawalakhel_zoo._4

Rangila bakom galler i Jawalakhel Central Zoo

Beslutet att flytta björnarna fattades utan att höra med oss eller the Jane Goodall Institute of Nepal. Det är oklart varför, när och hur de två björnarna omplacerades från Parsas nationalpark till Jawalakhel Zoo och regeringen måste informera oss om detta. Vi har inte heller fått veta orsaken till Sridevis död.

Neil D’Cruze, som är vår expert på vilda djur, säger: “Vi är förkrossade över att höra att Sridevi har dött. Vår räddning gjordes med avsikten att ge henne ett liv långt ifrån grymheten som tillfångatagen och hennes välfärd var högsta prioritet. Vi hoppades att hon skulle få leva resten av sitt liv skyddad från lidande i en passande miljö.

Just nu pressar vi på för att utreda vad som hände med Sridevi och få myndigheterna att omedelbart flytta den överlevande björnen Rangila till ett särskilt läppbjörnsreservat i Indien.”

Oacceptabla förhållanden för Rangila

Den nepalesiska regeringen är nöjd med Rangilas förhållanden. Men nytagen film visar honom på Jawalakhel Zoo där han går fram och tillbaka och skakar på huvudet. Det är tydliga tecken på psykiskt lidande.

rangila_at_jawalakhel_zoo._2

Rangila på Jawalakhel Central Zoo

Vi är oroade över att djurparken inte är utrustad till att förse Rangila med passande miljö och omvårdnad. Förhållandena i djurparken är fjärran från livet han skulle ha på björnreservatet i Indien.

Manoj Gautam på Jane Goodall Institute of Nepal säger: “Reservatet i Agra som skulle ha tagit emot björnarna har veterinärer, djurvårdare och en anläggning där björnarna kan leva gott och skyddas för resten av sitt liv.

Djurparken i Katmandu är å andra sidan en överfull anläggning med dåliga förhållanden – vi är förfärade över att deras liv tog denna hemska vändning.”

Nepals regering måste agera nu för Rangila

Tillsammans med the Jane Goodall Institute of Nepal är vi i dialog med berörd myndighet. Vi har fått höra att den ska kontakta regeringen för att få ett godkännande att flytta Rangila till björnreservatet i Indien. Men vi är oroade över att det kommer att försenas av valet som nyligen ägde rum i Nepal och lämnade vissa nyckelroller oklara.

Vi uppmanar myndigheter i Nepal och Indien att genast skriva under dokumenten som krävs för att flytta Rangila över gränsen till en plats som kan ge honom det skydd och den omsorg han så desperat förtjänar.

Vi kan inte tillåta Rangila att gå samma öde till mötes som Sridevi. Nepals regering måste agera snabbt för att ta hand om Rangila.

Läs om hur Rangila och Sridevi räddades

Vi hoppades att hon skulle få leva resten av sitt liv skyddad från lidande i en passande miljö.