Vi hjälper djuren i Kenya efter översvämningarna
Nyheter
Makueni – som är det område i Kenya som drabbas hårdast – är vanligtvis mycket torrt och har regelbunden torka. Lokalbefolkningen var därför helt oförberedd på det våldsamma regnet och översvämningarna som lamslog landet i våras
Många människor förlorade sina liv och många hem förstördes av översvämningarna. Hundratals kor, getter, får, kycklingar och andra djur miste livet i de extrema vattenmassorna.
Under maj månad satte vårt katastrofteam in hjälp till de många utsatta djuren och dess ägare. Våra veterinärer behandlade och vaccinerade över 200 000 djur.
Agnes getter dog
45-åriga Agnes Mutunga är en av dem som fick hjälp från oss. Hon äger åtta kor, sex får och 20 getter. Djuren är hennes huvudsakliga inkomstkälla och pengarna hon tjänar på att sälja djuren betalar skolgången för hennes fyra tonåringar.
I april när regnet var som värst gick Agnes stall sönder där hon har sina getter och får, och fyra av getterna dödades. Resten av getterna hade inte längre något skydd mot regnet och flera fick lunginflammation.
Med sin brors hjälp kunde Agnes flytta getterna till en lerhydda som hon hade planerat att göra om till en butik. Hyddans golv är gjort av jord och det finns bara ett litet fönster där frisk luft kan komma in. Det var knappast tillräckligt med utrymme för getterna i den lilla hyddan och lunginflammationen spred sig mellan dem.
Några dagar senare upptäckte Agnes att fyra av hennes getter uppträdde konstigt. De förlorade aptiten, nös och hade slem i näsborrarna.
”Jag tänkte att det nog var en sjukdom som så många andra och att det skulle gå över av sig själv. Tyvärr var det inte så och getterna dog ett par veckor senare. Vi kan inte få någon veterinärhjälp här, så jag kunde inte behandla getterna. Jag var väldigt ledsen över att få se dem dö med så mycket smärta” säger Agnes.
Nu lär sig befolkningen att ta hand om sina djur vid översvämningar
Agnes historia liknar många andra i området. Lokalbefolkningen var beredd på torka, inte översvämningar, så de visste inte hur de skulle ta hand om djuren.
Vårt katastrofteam fick hjälp av ett veterinärmedicinskt akutteam som vi lärt upp på plats. Teamet består av veterinärstuderande som går sista året av sin utbildning och som vi utbildat i hur man agerar vid en katastrof. De hjälpte till att behandla och vaccinera de många djuren i nöd och lärde lokalbefolkningen hur man skyddar djuren i katastrofala situationer som den här.
Agnes var väldigt tacksam: ”Jag är så glad att World Animal Protection har lärt oss hur vi ska ta hand om våra djur om vi blir drabbade av översvämningar.”
”Nu vet jag vad de olika symptomen mina djur drabbas av betyder. Och jag är glad att mina djur som överlevde blev behandlade och vaccinerade mot mask och andra sjukdomar som är en följd vid översvämningar.”
Du kan stödja vårt arbete för djur i katastrofer:
Jag är så glad att World Animal Protection har lärt oss hur vi ska ta hand om våra djur om vi blir drabbade av översvämningar.