En björn som tvingats leva ensam i en liten bur i 20 år i Vietnam har äntligen släppts fri och tagits till ett reservat. Tack vare dig kunde vi - tillsammans med organisationen FOUR PAWS och vietnamesiska departementet för skogsskydd - rädda björnen Chinh.

Äntligen är björnen Chinh fri!

Från mörker till ljus: Björnen Chinh äntligen fri efter 20 års grym fångenskap

En björn som tvingats leva ensam i en liten bur i 20 år i Vietnam har äntligen släppts fri och tagits till ett reservat. Tack vare dig kunde vi - tillsammans med organisationen FOUR PAWS och vietnamesiska departementet för skogsskydd - rädda björnen Chinh.

Björnen Chinh äntligen fri efter 20 års grym fångenskap

Chinh är en asiatisk svartbjörn och antas vara minst 20 år gammal. Han räddades nyligen av FOUR PAWS, med stöd av World Animal Protection och Vietnam Forest Protection Department (FPD). Chinh är nu på FOUR PAWS björnsreservat i Ninh Binh för specialistvård, efter att hans ägare övertalades att överlämna släppa honom fri.

Chinh är en asiatisk svartbjörn och antas vara minst 20 år gammal.

Denna räddning ingår i ett samarbetsprogram som World Animal Protection och FPD deltar i för att övervaka björngallsfarmer över hela Vietnam. Björngalla används inom traditionell asiatisk medicin.

Björnar som saknar mikrochip och/eller registreringspapper anses vara olagliga och beslagtas. Detta säkerställer att inga nya björnar från det vilda, eller andra ställen, hamnar i fångenskap för att utnyttjas av gallindustrin. I programmet ingår också försök att övertala björnägare att frivilligt gå med på att björnarna får lämna sina burar och komma till djurvänliga reservat.

Fjorton björnar har tidigare överlämnats från denna farm mellan 2019 och 2022, Chinh blev nu den femtonde och sista björnen. Björnar som Chinh har plågats av björngallsindustrin fram till 2005, då den blev olaglig. Ett kryphål i lagen tillåter dock björnägare att behålla sina björnar som "husdjur", vilket innebär att cirka 200 björnar i landet fortfarande utsätts för ett plågsamt liv i fångenskap. Denna situation har gett skydd åt illegal gallproduktion i Vietnam.

Chinh är en asiatisk svartbjörn och antas vara minst 20 år gammal.

Räddningen av  Chinh involverade ett dedikerat veterinärteam från FOUR PAWS och lokala myndigheter som samarbetade i detta komplexa uppdrag. Teamet granskade Chinhs hälsa och skick innan de tog det slutliga beslutet om hur han bäst kunde transporteras utan onödig stress. Ibland är det nödvändigt att ge björnarna lugnande medel för deras säkerhet och bekvämlighet - detta behövdes inte för Chinh då han omedelbart gick in i transportlådan.

4 000 räddade björnar

Chinhs nya liv kommer att vara långt ifrån hans lilla 1,5m x 1,5m stålbur, som han knappt kunde röra sig i. FOUR PAWS reservat är en djurvänlig plats som ger björnarna som bor där en stor öppen yta på 5,5 hektar att ströva omkring och leka fritt på som är utformad för att stimulera björnarnas naturliga beteenden.

Tack vare våra samarbetsinsatser finns det nu fler björnar som bor på reservat än på gallfarmer i Vietnam. Under nästan 20 år har vi, tillsammans med andra organisationer, arbetat med den vietnamesiska regeringen för att stoppa den grymma björngallsutvinningen och skydda den lilla populationen björnar som lever kvar i det vilda.

Samarbetsinsatserna har resulterat i en 95-procentig minskning av antalet gallbjörnar i Vietnam, från 4 300 björnar som registrerades 2005 till 200 björnar på farmer idag.

 

Ett av de värsta exemplen på djurplågeri

Maya Pastakia, International Campaign Manager på World Animal Protection, säger:

"Utnyttjandet av björnar för deras galla är ett av de värsta exemplen på djurplågeri vi har idag. Varje björn vi lyckas befria från små, trånga burar är en stor seger.

Chinh var bara en liten björnunge när han började utnyttjas för björngalla. Han har haft ett förfärligt liv i fångenskap i 20 år, upplevt både fysiskt och psykiskt lidande. Instängd i en liten bur, utan möjlighet att se solen eller ströva omkring och bete sig naturligt, som han skulle i det vilda, har han regelbundet blivit tappad på galla. Det är en smärtsam process där man - med en lång nål - drar ut galla från gallblåsan.

Ett av de värsta exemplen på djurplågeri

Det måste ha varit otroligt stressande för Chinh att se hur 14 andra björnar lämnade farmen och vara den sista björnen kvar. Vi är lättade över att det nu åtminstone finns en björngallsfarm mindre i Vietnam och vi kommer att fortsätta vår kamp för att avsluta björngallsutvinningen i landet.

Den vietnamesiska regeringen måste stänga alla kvarvarande lagliga kryphål och stoppa lidandet för gallbjörnar för alltid. Vi måste se till att detta är den sista generationen björnar som lider under fruktansvärda förhållanden i fångenskap. Chinh förtjänar verkligen rehabiliteringen på FOUR PAWS reservat i Ninh Binh, och ett liv med större värdighet."  

Chinh får veterinärhjälp

Lesley Halter-Gölkel, veterinär på FOUR PAWS, säger: "Vid räddningen var Chinh lugn. Han har redan fått lite mat av oss. Han har akut tandsten och trasiga övre hörntänder. Hans klor är väldigt långa och han har allvarliga skador på sina trampdynor efter att ha stått på metallstänger under de senaste åren.

Chinh får veterinärhjälp

Chinh har också kala fläckar i pälsen på huvudet från stereotypa beteenden (abnorma upprepande beteenden). Vi antar även att han har typiska sjukdomar relaterade till gallutvinning - men vi kommer att utföra en fullständig hälsokontroll under narkos inklusive en allmän klinisk undersökning, blodundersökning, röntgen, ultraljud och endoskopi på veterinärkliniken i vårt reservat."

Situationen för björnar i Vietnam

Björngalla används inom traditionell asiatisk medicin och anses vara bra för att behandla varbölder, hemorrojder, epilepsi och cystor. Lidandet är inte bara grymt utan också omotiverat, eftersom ört- och syntetiska alternativ finns lättillgängliga. Björngallindustrin har lett till tjuvjakt på vilda björnar, som under de senaste 40 åren drastiskt minskat antalet björnar i det vilda i Asien.

Vietnams regering förbjöd björngallsutvinning 2005. Då levde 4 300 björnar på gallgårdar. Björnarna har mikrochippas och registreras för att förhindra att nya björnar hamnar på gårdarna. Det är lagligt att ha kvar björnar, men bara som husdjur. Tyvärr fortsätter den nu olagliga gallproduktionen bakom stängda dörrar.

World Animal Protections roll

Sedan 2006 har vi i samarbete med myndigheterna tillhandahållit utrustning och utbildning för att mikrochippa björnar i Vietnam, introducerat ny teknik för mikrochippning 2015 och arbetat med ett omfattande övervakningsprogram för gårdar, vilket fortsätter än i dag.

Tack vare denna övervakning beslagtas björnar som identifieras utan mikrochip och/eller registreringspapper, vilket gör dem olagliga. De flyttas sedan av myndigheterna till reservat. Gårdsinspektioner ger också vårt team möjlighet att övertala bönder att överlämna björnar till djurvänliga reservat.

Övervakningsprogrammet har varit en viktig del för att få Vietnam att stoppa björngallautvinningen och tack vare gemensamma ansträngningar finns det idag fler björnar på reservat än på gallgårdar.

Vårt mål är att säkerställa att den vietnamesiska regeringen stänger alla björnfarmer och räddar eventuella kvarvarande björnar till reservat före slutet av 2025, så att detta blir den sista generationen björnar som lider i fångenskap.