Rumänien: Den hundrade björnen till reservatet i Zarnesti

Rumänien: Den hundrade björnen till reservatet i Zarnesti

Blogg

Skrivet av

Nyligen kom den hundrade räddade björnen till reservatet i rumänska Zarnesti.

Lise-Lott Alsenius, som var på plats och hade turen att få vara med när björnen anlände till reservatet, berättar:

”Victor Watkins, som är vår björnexpert, välkomnar den lilla svenska gruppen djurvänner till reservatet i Zarnesti. Förutom mig är den trogna gåvogivaren Anita Fornander med, liksom hennes medarbetare Caroline Johansson och fotografen Kristoffer Söderlund, som tagit samtliga bilder. 

Victor säger: 'Det är visserligen bara en björn i en bur men ni kanske ändå skulle tycka att det vore intressant att få se när den hundrade räddade björnen kommer fram till reservatet ikväll?'

Det känns som ett historiskt ögonblick. Alla säger ja direkt.

Efter en underbar dag i strålande sol tillsammans med en massa lyckliga björnar återkommer vi på kvällen till reservatet.

Då har det börjat regna och blåsa snåla vindar. Den rumänska grundaren Cristina Lapis visar oss runt inomhus och berättar den gripande historien om sitt djurskyddsarbete i Rumänien

rumanien_43

Plötsligt får vi signaler om att björnen är på väg. Vi ställer oss ute i ösregnet och ser den vita lastbilen närma sig. Det är inte bara vi och reservatspersonal utan även tv-journalister, både från rumänsk TV men också brittiska BBC.

Mitt hjärta bultar av stolthet när jag ser World Animal Protection-loggan på bilen. Det är tack vare dig och andra Animal Protectors som vi kan vara med och ge misshandlade björnar den frihet och omsorg som de behöver.

Så kommer bilen fram och vi står på tillräckligt avstånd för att inte hindra arbetet men tillräckligt nära för att höra björnen.

'Varför är den inte sövd under transporten?' Frågar jag Victor.

'Det beror på att den skulle kunna bli skadad under resan', svarar han. 'Bilen kränger och det är viktigt att björnen kan värja sig vid kurvor och stötar'.

Efter vad jag sett från rumänska vägar förstår jag precis vad han menar.

Jag ser en liten del av buren och hör ett dovt morrande. Det låter som min hund men mycket kraftfullare. Jag vet redan björnens bakgrundshistoria: Hon har varit i en liten bur i 28 år på en djurpark och troligen aldrig gått på gräs. Hon heter Pamela men eftersom det redan finns en Pamela på reservatet kommer hon antagligen få ett nytt namn. En kraftfull markering för att visa att hon fått ett nytt liv, tänker jag.

rumanien_pamela_raddad_efter_28_ar_i_bur

Vi kan inte hjälpa det – tårarna börjar rinna på oss allihop. Vi tänker på den stora bruna björnen i den lilla buren som färdats i flera timmar och hoppas att hon förstår hur bra hon ska få det. Ett nytt liv väntar med mjukt gräs under fötterna, dammar att bada i och mat som passar en björn perfekt. Och skötta av människor som älskar björnar.

Vi är så glada. Den hundrade björnen är snart fri!”

Här kan du se när TV4 rapporterar om räddningen av björnen

Läs mer om vårt arbete för att rädda björnar i fångenskap >>

Skriv till oss om du har frågor om ditt månadsgivande, vill ändra adress eller annat.

Foto: Kristoffer Söderlund