large scale factory farming

Djurindustrins största företag allvarliga miljöhot

Nyheter

World Animal Protection har granskat de fem största företagen i djurindustrin. Undersökningen visar att de varje år tillsammans står för enorma klimathotande utsläpp – lika mycket som drygt 36 miljoner fossildrivna bilar!

Djurindustrins globala jättar är brasilienägda JBS och BRF Foods, kinesiska WH Group och New Hope Group och amerikanska Tyson Foods. Totalt slaktar de här företagen årligen 11,4 miljarder kycklingar och 150 miljoner grisar i sin köttproduktion.

World Animal Protections nya rapport ”FactorFactory Farming Climate Culprits Scorecard, avslöjar att de här företagens verksamhet innebär stora påfrestningar för miljön.

Drygt 36 miljoner bilar

Amanda Dahlberg, expert på djur i livsmedelsindustrin i World Animal Protection Sverige, säger:

”Förutom att djurfabrikerna innebär oacceptabla förhållanden för miljarder djur, visar undersökningen tydligt att dagens djurindustri är ohållbar i den klimatkris vi är mitt uppe i. De granskade företagen står för miljöskadliga utsläpp som motsvarar 36,4 miljoner bilar på vägarna varje år. Det kan jämföras med uppåt 4,2 miljoner helt fossildrivna personbilar i trafik i Sverige, enligt myndigheten för Trafikanalys. De handlar alltså om nästan nio gånger så stora utsläpp på ett år”.

Det företag som släpper ut i särklass mest miljöskadliga och klimatförändrande ämnen är JBS. Företagets andel är hela 38 procent av de totala utsläppen från de fem företagen. Andelen motsvarar 13,9 miljoner fossildrivna bilar per år – drygt tre gånger så många som i hela Sverige.

På andra plats i utsläppslistan hittar vi WH Group med motsvarande 7 miljoner bilar. BRF Foods och Tyson Foods hamnar strax efter med utsläpp som 6,5 respektive 6 miljoner bilar. På femte plats finns New Hope Group med motsvarande 3,1 miljoner bilar.

Systemskifte nödvändigt

Amanda Dahlberg säger:

”Vi kan inte fortsätta att släppa ut växthusgaser, bränna ner regnskogarna och använda djurbaserad mat på samma katastrofala sätt som nu. För hela planetens skull krävs ett genomgripande systemskifte bort från djurfabrikerna, mot en mer hållbar djurvänlig och växtbaserad livsmedelsproduktion.”

World Animal Protection uppmanar konsumenter att stödja våra uppmaningar till de fem undersökta företagen för att skapa en mer djurvänlig och hållbar framtid:

  • Sluta att producera kött och mejeriprodukter i djurfabriker och inrikta er istället på mer växtbaserade livsmedel.
  • Redovisa och arbeta med konkreta handlingsplaner för att minska utsläpp av växthusgaser som driver på klimatförändringar.
  • Stoppa skogsskövlingen för att röja mark för odling av djurfoder. Den här skövlingen bidrar både till klimatskadliga utsläpp och förstör vilda djurs livsmiljöer.
  • Förbättra välfärden för de djur som fortfarande används i livsmedelsproduktionen.

Var med och skapa en djurvänligare och hållbarare värld!

World Animal Protection arbetar för att stoppa djurens lidande i Sverige och andra länder och skapa en hållbar planet för alla. Vi har kontor i Sverige och 13 andra länder i Europa, Afrika, Asien, Oceanien, Nord- och Sydamerika och är verksamma i ett femtiotal länder. 

Vi fokuserar särskilt på att stoppa djurens lidande i livsmedelsindustrins djurfabriker och se till att vilda djur får leva i frihet i sina naturliga livsmiljöer. Våra insatser för djuren innebär också att vi bidrar till att lösa de globala utmaningarna. Med klimathotet från djurindustrins stora utsläpp av växthusgaser och allvarlig smittspridning mellan djur och människor.

Vårt arbete för djuren hade inte varit möjligt utan stödet från våra gåvogivare. Det är alla vi tillsammans som är World Animal Protection. Vi är mycket tacksamma för din hjälp. Tillsammans skapar vi en djurvänligare och hållbarare värld.

Hjälp djuren

Förutom att djurfabrikerna innebär oacceptabla förhållanden för miljarder djur, visar undersökningen tydligt att dagens djurindustri är ohållbar i den klimatkris vi är mitt uppe i.

Läs mer..