Slut med hundedrab i Constanța, Rumænien

Förbättringar för hundar i Constanța, Rumänien

Nyheter

Med hjälp av underskrifter från över 60 000 djurvänner har vi lyckats få fram stora förbättringar för hundarna i den rumänska staden Constanța.

Varje år avlivas över 4 000 hundar i Constanța. Avlivningarna är inte bara brutala, de är också ineffektiva: Det finns lika många gatuhundar nu som för 16 år sedan när massavlivningarna inleddes.

gadehund-constanta


Gatuhund i Constanța.

Vi har samlat in underskrifter från hundvänner i Sverige, Danmark, Nederländerna, Brasilien och Australien. På kort tid skrev mer än 60 000 under i protest mot avlivningarna, och de underskrifterna har vi nu överlämnat till vice borgmästaren i Constanța. 

overraekkelse-savethedogs-guvernoer-worldanimalprotection


Från vänster till höger: Save the dogs ordförande Filippo Agostino, vice borgmästaren i Constanța Babu Dumitru, vår holländska kampanjansvariga Sabine Zwiers och vår danska kampanjmedarbetare Julie Thygesen.

Hundarna ska hjälpas med djurvänliga metoder

Vi hade en god dialog med viceborgmästaren och han lovade att sätta stopp för de brutala massavlivningarna av hundarna. 

Underskrifterna gjorde intryck. Det gjorde även de resultat som vi kunde visa från bland annat Cernavodă i Rumänien, där vi med framgång har löst problem med gatuhundarna med djurvänliga metoder. Vice borgmästaren ska nu inför en rad av de åtgärder som vi föreslår:

  • Hundägare kan gratis få sina hundar steriliserade
  • En kampanj ska få hundägarna att mikrochippa sina hundar
  • Hundar ska nu få vara minst 30 dagar på djurhem innan man överväger att avliva dem. Det ökar möjligheten för hunden att få ett nytt hem
  • Det offentliga hundhemmet ska öppnas inom ett halvår och ha som mål att finna nya familjer åt hundarna
  • Staden inför det utbildningsprogram som vi har utvecklat i Rumänien, som ska få människor att ta hand om sina hundar
  • Samarbete med vår partnerorganisation Save the Dogs

Oansvariga hundägare skapar fler gatuhundar

Det är mycket positivt att det nu blir fokus på att hundägarna får sterilisera och registrera sina hundar. Många hundar driver omkring på stadens gator även om de har en ägare, och de parar sig och sätter oönskade valpar till världen.

Sabine Zwiers, som är vår europeiska kampanjchef, berättar: ”Det finns så många hemlösa hundar i Constanța eftersom många människor bara lämnar sina hundar på gatan om de tröttnar på dem.”

Vi ska få löftena på pränt

Hon fortsätter: ”Vi är mycket glada över att  vice borgmästaren kommer att införa djurvänliga metoder i staden med hjälp av de lokala djurskyddsorganisationerna. Vi har begärt att få löftena skriftligt, så att invånarna i Constanța kan hålla honom ansvarig för att de hålls.”

Läs mer om vårt arbete för att skydda de hemlösa hundarna i Rumänien >> 

julie-paa-savethedogs


Vår danska kampanjmedarbetare Julie träffar en av hundarna som Save the Dogs har räddat från ett liv på gatan.

Vi är mycket glada över att vice borgmästaren kommer att införa djurvänliga metoder i staden med hjälp av de lokala djurskyddsorganisationerna. Vi har begärt att få löftena skriftligt, så att invånarna i Constanța kan hålla honom ansvarig för att de hålls.